Μπάσκετ Ηρακλής

«Οι φάκελοι του Ηρακλή μέρος 3ο»

Αναδημοσιεύουμε σήμερα το Τρίτο μέρος των «Φακέλων για το μπάσκετ του Ηρακλή» που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα Metrosport. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην εφημερίδα δημοσιεύεται το Τέταρτο μέρος τω «Φακέλων» που θα αναδημοσιεύσουμε αργότερα… Στο Τρίτο μέρος η εφημερίδα, με την επιμέλεια του Κώστα Κούση, γράφει για τη «μαύρη» χρονιά 2010-2011…

«Συνεχίζοντας την ανάλυση της κατάστασης που οδήγησε τον ιστορικό Ηρακλή στη Β΄Εθνική απ’ την Α1 όπου ήταν πέρσι, το «Μ» σήμερα θα καταθέσει, διά του υπογράφοντος, πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «πανάκεια», θεωρούμε όμως πως όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για το τμήμα που κάποτε έδινε συνεχώς χαρές στον φίλαθλο κόσμο και «έβγαλε» την καλύτερη, μαζί με του 1987, Εθνική ομάδα της Ελλάδας όλων των εποχών, θα πρέπει εκτός από κριτική, να έχει και πρόταση για την «επόμενη μέρα».

 

Με όλα όσα έχουμε ήδη αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, ο Ηρακλής, σαν Ηρακλής, δύσκολα θα υπάρχει φέτος έτσι όπως τον θέλει ο κόσμος του. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Το τμήμα θα παίξει, όπως όλα δείχνουν, στη Β΄ Εθνική, με το Εφηβικό ή με μια ομάδα «ανάγκης», η ΚΑΕ νομικά πρέπει να διαλυθεί, αλλά και να μην διαλυθεί, δεν έχει αντικείμενο, οι παράγοντες εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν, ο «Ερασιτέχνης» έχει «σηκώσει τα χέρια ψηλά» πληρώνοντας τώρα τα «χρυσά χρόνια» του βόλεϊ και ο κόσμος «παγωμένος» βλέπει έναν Σύλλογο να παραπαίει, προδομένος απ’ τον ίδιο του τον εαυτό. Απ’ τους δικούς του ανθρώπους, απ’ την απαξίωση που η ζήλια και η μιζέρια δημιούργησε, απ’ τα δικά τους λάθη. Ο ένας νόμιζε ότι είναι καλύτερος απ’ τον άλλο, ο ένας νόμιζε ότι ο άλλος «βάζει το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι», οι «εχθροί» έβρισκαν και έκαναν, αλλά τελικά με το «όλοι φταίμε» δε γίνεται τίποτα.

Η δική μας πληροφόρηση οδηγεί στην «επόμενη μέρα» του «ερασιτέχνη» και πιθανόν και του τμήματος μπάσκετ. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι τελευταίες εξελίξεις στον «Ερασιτέχνη» με την δραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Λέσχης αλλά και με τη συνδρομή και μεμονωμένων ή οργανωμένων φιλάθλων θα φέρουν νέα πρόσωπα στο «τιμόνι». Αναμένεται να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς αυτής της «αλλαγής», η οποία θα βοηθήσει, αν προχωρήσει, το Σύλλογο να βγει απ’ το τέλμα, το οποίο φυσικά έχει απόλυτη σχέση με το χρέος στο Δημόσιο. Αναζητούνται λύσεις και αναμένονται οι ανακοινώσεις. Εμείς δε θα δημοσιοποιήσουμε φήμες, παρά μόνο γεγονότα. Άλλωστε μόνο μέσα απ’ τον κόσμο, απ’ όποιον έχει τη διάθεση ειλικρινά να βοηθήσει, θα μπορέσει να βρεθεί η λύση.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Η πρόταση του «Μ»: έκτακτη γενική συνέλευση με ευθύνη του ίδιου του κόσμου. Οι Σύνδεσμοι, η Πανελλήνια Λέσχη, τα πιο «αγνά» κομμάτια της «κυανόλευκης οικογένειας» θα πρέπει να συμπαρασύρουν «πόρτα-πόρτα» κάθε παράγοντα που ασχολήθηκε ή έχει τις γνώσεις να ασχοληθεί και να ασχοληθούν και με το θέμα της ενημέρωσης του κοινού, που απλά περιμένει «κάποιον που να μπει μπροστά». Αρωγός η διοίκηση του Γ.Σ. ή η νέα επιτροπή Πρωτοδικείου που θα προκύψει – για τη γενική συνέλευση που θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και ίσως μετά αποφασιστεί να γίνει και μια τακτική για αλλαγές π.χ. στο καταστατικό ή σε κατάρτιση των τμημάτων από νέα πρόσωπα. Εκεί θα μπορούσαν να οριστούν επιτροπές για:

– Τον οικονομικό έλεγχο των τελευταίων ετών σε όλα τα τμήματα από ανεξάρτητη επιτροπή διαφάνειας και τον καταλογισμό ευθυνών για τυχόν ατασθαλίες.

– Την οργάνωση των τμημάτων, και φυσικά του μπάσκετ, που εφ’ όσον δεν υπάρχει άλλο ΚΑΕ, «επιστρέφει» πάλι στον «ερασιτέχνη», θέλει, δε… θέλει. Στελέχωση του κάθε τμήματος με έμμισθους υπαλλήλους/εφόρους, που θα λογοδοτούν κάθε τρίμηνο, με όλα τα οικονομικά στοιχεία, σε ανοικτές συνελεύσεις.

– Τη στελέχωση τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας με στόχο την ενίσχυση του ταμείου της ομάδας. Καλύτερα τρεις «marketers» που θα πληρώνονται και θα έχουν «μπόνους», οι οποίοι μπορεί να φέρουν μακροπρόθεσμα έσοδα, παρά μια μεταγραφή ενός «μισθοφόρου» ξένου ή Έλληνα.

– Την οργάνωση νομικής υπηρεσίας η οποία θα έχει αποκλειστικό στόχο τη ρύθμιση οφειλών με «πιστωτές», ακόμη και με το Δημόσιο, με στόχο τη μείωση του, με διακανονισμούς, ή ακόμη και «πάγωμα», όπως και αν ορίζει έτσι ο Νόμος. Αμοιβή της ανάλογα με τα αποτελέσματα της. Το «τζάμπα» πλέον πέθανε, όπως και το «εγώ για τον Ηρακλή το κάνω, δε θέλω τίποτα». Άξιοι όσοι το λένε, αλλά και τα λάθη τους καλύπτονται πίσω απ’ αυτό. «Πληρώνεσαι, θέλουμε αποτελέσματα, δεν τα φέρνεις, παίρνουμε άλλον», έτσι λειτουργούν οι εταιρίες παντού.

– Τη δημιουργία τμήματος Εθελοντών που θα χρησιμεύσουν για την καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου και δη του τμήματος μπάσκετ, και όλων των τμημάτων. Από μία ώρα ο καθένας, κέρδος θα υπάρχει. «Δεξαμενή» ανθρώπινου δυναμικού υπάρχει, ο Ηρακλής πρέπει να έρθει πιο κοντά στον κόσμο του και για να το πετύχει, πρέπει να τον καταστήσει κοινωνό του προβλήματος, αλλά και της λύσης. Λύση είναι η μαζική συμμετοχή. Από τον καναπέ και την κριτική στα ραδιόφωνα, ο Σύλλογος έχασε πάρα πολλά, αφήνοντας λίγους να κάνουν πολλά λάθη.

– Την «αυτοργάνωση» σε θέματα τεχνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Συλλόγου. Ένας είναι «κομπιουτεράς», να ασχοληθεί με την μηχανοργάνωση, άλλος έχει βενζινάδικο, να βοηθήσει με το πετρέλαιο, άλλος έχει εταιρία με χαρτικά, να προμηθεύει με καλύτερες τιμές τον σύλλογο. Αυτό θα έχει το κέρδος, πέραν του υλικού, της ανάπτυξης της «συλλογικότητας», της συνείδησης ότι «βοηθάω τον Ηρακλή πραγματικά» και ότι «αυτό που κάνω, έχει πραγματικό όφελος στην ομάδα».

Ευθύνες αναμφισβήτητες

Οι Φάκελοι του «Μ» προφανώς έχουν στεναχωρήσει κάποιους, ίσως γιατί το να νομίζεις ότι σου γράφει κάποιος ότι έχεις ευθύνη για κάτι, προκαλεί ταραχή στη συνείδηση σου. Μα όλοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό το κατάντημα. Όλοι μας, δημοσιογράφοι, παράγοντες, οπαδοί, προπονητές, παίκτες. Δεν έχουμε πρόβλημα να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε επώνυμη και υπεύθυνη διευκρίνιση, που δε θα προσβάλλει κανέναν και δε θα είναι εκτός νόμου. Αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ευθύνη για όλους ΜΑΣ (τα Μ.Μ.Ε. επιδερμικά, πλην του «Μ» επιτρέψτε μας, ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με το πρόβλημα του Ηρακλή στο μπάσκετ).

Φυσικά και δεν δικάζουμε, πόσο μάλλον καταδικάζουμε κανέναν, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Γράφουμε γεγονότα, τα οποία ζήσαμε από κοντά, και γι’ αυτό θεωρούμε απαράδεκτο να δίνεται «συγχωροχάρτι» σε κανέναν απ’το ρεπορτάζ! Ούτε σε όποιον συμμετείχε σε συμβούλια, που έλεγε την άποψη του, που ασκούσε διοίκηση εμμέσως ή αμέσως, που σήκωνε τηλέφωνα στο Ιβανώφειο και έλεγε «ΚΑΕ Ηρακλής, παρακαλώ», που καθόταν στον πάγκο της ομάδας, που συμμετείχε σε… μετοχολόγια, που είχε ιδέες περί συγχωνεύσεως, που έφερνε και έβγαινε φωτογραφίες με «αξιοπρεπείς καλογυμνασμένους κυρίους», που πετούσε μπουκάλια, που, που, που… Ατελείωτα τα «που». Πρέπει όμως να γράψουμε αυτά τα γεγονότα, όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν ευθύνη! Περιμένουμε την άποψη τους, εντάξει αυτοί δεν έχουν! Ευθύνη έχουν οι πάντες, στον Ηρακλή, όπως κι αν λέγονται, όποιον «μανδύα» κι αν «φορούν».

* Οι «κραυγές» στα ραδιόφωνα, οι απειλές και οι «διευκρινίσεις» δε μας αγγίζουν. Τον Εισαγγελέα μπορεί να τον αφορούν, εμάς όμως δε μας φοβίζουν. Εμείς τη νύχτα δε θα την κάνουμε μέρα. Αυτοί που, κατά την άποψη μας, φταίνε είναι κυρίως αυτοί που διοίκησαν τον Γ.Σ εδώ και δέκα χρόνια. Δημιούργησαν ένα χρέος, που οι «επόμενοι» δεν μπορούσαν να διαχειριστούν. Οι «Φάκελοι» θα συνεχιστούν και στο επόμενο θα έχουμε δηλώσεις όλων όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το «μαύρο κεφάλαιο»…

* Για την γνωστή υπόθεση του καλοκαιριού το «Μ» δε κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν γράφει. Θα γράψει. Σύντομα, γιατί η υπόθεση ακόμη δεν τελείωσε!

Most Popular

To Top