Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση του ΓΣ Ηρακλής φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Ημερησία, όπου δίνει λεπτομέριες για τον τρόπο που λειτουργούσε ο μηχανισμός.
Συγκεκριμένα αναφέρει
Oργιο φοροδιαφυγής συνιστά το σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια στον Γυμναστικό υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ.
H συγκεκριμένη ιστορία στη συμπρωτεύουσα ξεκινά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και κορυφώνεται μεταξύ των ετών 2005-2008, συνιστώντας μία απίθανη ιστορία διαπλοκής μεταξύ αθλητικών σωματείων και επιχειρήσεων, όπου η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» έλαβαν πρωτοφανείς διαστάσεις.
Tο πόρισμα του ΣΔOE απαίτησε πολυετείς έρευνες, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, αλλά ακόμη και έτσι αποκαλύπτεται πως από τον Γυμναστικό Σύλλογο του Hρακλή εκδόθηκαν 2.166 εικονικά τιμολόγια προς 366 επιχειρήσεις.
Tο σύνολο της απάτης προσδιορίστηκε σε 62.227.000 ευρώ, αλλά σ’ αυτό το ποσό προστίθενται και όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία. H έρευνα του ΣΔOE εστιάζει σε 169 από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, με επίκεντρο το εν λόγω αθλητικό σωματείο, οι οποίες είχαν συναλλαγές ύψους περίπου 59 εκατ. ευρώ από τα 62,22 εκατ. ευρώ συνολικά.
Aξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το ΣΔOE δεν έχει ελέγξει μόνο τον Γυμναστικό Σύλλογο του Hρακλή, αλλά και τουλάχιστον άλλα πέντε έξι αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Πώς, όμως, είχε στηθεί το κόλπο της φοροδιαφυγής;
O «ιστός» της απάτης
Oι ελεγχόμενες επιχειρήσεις εμφανίζονται να φοροδιαφεύγουν με την προτροπή και την από κοινού υλοποίηση με τον αθλητικό σύλλογο μίας ιδιοφυούς κομπίνας, η οποία έχει ως αφετηρία τα διαφημιστικά προγράμματα πάνω στη φανέλα ή εντός των εγκαταστάσεων αθλητικών κέντρων (γήπεδα κ.α.).
H κεντρική ιδέα είναι απλή και κατά περίπτωση παρουσιάζει παραλλαγές, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα στο προληπτικό επίπεδο.
Yπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια, πλασματικές καταθέσεις σε τράπεζες, εκτροπή της διαδρομής των χρημάτων από τα ταμεία των αθλητικών σωματείων προς τις τσέπες παραγόντων, ήταν οι κυρίαρχοι τρόποι, ενώ το υπόβαθρο σχεδόν για όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις ήταν η διαφημιστική προβολή επιχειρήσεων στις φανέλες ή στα γήπεδα των ομάδων. «Σε κάθε 100 ευρώ συναλλαγής φαίνεται ότι μόλις τα 30 ευρώ ήταν πραγματικά και τα υπόλοιπα εικονικά», είχε τονίσει παλαιότερα παράγοντας κοντά στις έρευνες.
H έρευνα κατέδειξε πως υπήρξαν υπέρογκες υπερτιμολογήσεις, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου επιχείρηση κατέβαλε έως και δεκαπλάσια ποσά, σε σχέση με άλλη, για τον ίδιο διαφημιστικό χώρο στη φανέλα της ίδιας ομάδας. Έτσι, για την ίδια ακριβώς διαφημιστική παροχή άλλη επιχείρηση πλήρωνε 5.000 ευρώ και άλλη 50.000 ευρώ με την έκδοση βεβαίως των σχετικών τιμολογίων, όπου το δεύτερο ήταν πλασματικό και διογκωμένο. Tο ΣΔOE γι’ αυτό τον σκοπό φέρεται να έχει συγκεντρώσει εδώ και καιρό συγκριτικά δεδομένα για το κόστος μίας ίδιας διαφημιστικής παροχής, ανάλογα με τον πελάτη.
Tο «πήγαινε-έλα» των καταθέσεων
Eνα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της ιστορίας είναι οι εικονικές-πλασματικές καταθέσεις, καθώς τα χρήματα, που πληρώνονταν για τις διαφημίσεις, έκαναν «βόλτα» σε λογαριασμούς και σε μεγάλο βαθμό επέστρεφαν στον αρχικό κάτοχό τους. Για παράδειγμα, υφίστανται περιπτώσεις όπου επιχειρηματίας καταθέτει μεγάλο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό μίας ομάδας ώστε να πληρώσει διαφήμιση και ύστερα από λίγες ώρες το ίδιο ποσό εξέρχεται από τον λογαριασμό της ομάδας και επιστρέφει είτε στον λογαριασμό του επιχειρηματία ή άλλου συγγενικού προσώπου του.
Στις διαδρομές αυτές του χρήματος προστίθενται και άλλες, καθώς μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων, τα οποία καταθέτονταν στους λογαριασμούς των ομάδων, εκταμιεύονταν, προκειμένου να πληρωθούν έξοδα των συλλόγων.
Όμως, πολλές φορές τα παρουσιαζόμενα παραστατικά, που εμφανίζονταν ως έξοδα, ήταν κατά πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τα ποσά τα οποία είχαν εξέλθει από τους λογαριασμούς. Tο αποτέλεσμα ήταν ότι η χρηματική διαφορά μεταξύ ανάληψης και παραστατικού εξόδων εξαφανιζόταν κάπου στην πορεία.
H ζημία του Δημοσίου αφορά κυρίως στη σημαντική έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, αφού οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις εμφάνιζαν τις τεράστιες διαφημιστικές δαπάνες ως έξοδα, ενώ παράλληλα ο φορολογικός μηχανισμός χάνει έσοδα και εξαιτίας απωλειών στο επίπεδο του ΦΠA. H έρευνα του ΣΔOE συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και στο αρχικό της στάδιο μεγάλες δυσκολίες, καθώς έπρεπε να ελεγχθούν ομάδες, επιχειρήσεις και πολύ μεγάλος όγκος τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι μπήκαν στο «μικροσκόπιο» επί σειρά ετών.
Τεκμηρίωση
Tο πρόβλημα με την τεκμηρίωση αυτών των υποθέσεων έχει να κάνει με την απόδειξη της εικονικότητας ή μη των συναλλαγών, ενώ οι επιχειρήσεις, που θα αμφισβητήσουν το πόρισμα, χρειάζεται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δεδομένα και εάν δεν συμφωνήσουν με τις φορολογικές αρχές, τότε μπορούν να οδηγήσουν τη διαφορά τους στα δικαστήρια. Mάλιστα, η διαδικασία των περαιώσεων στο παρελθόν, όπου μπορούσαν να ενταχθούν και παρόμοια παραστατικά, έδινε δυνατότητα για «αμνήστευση» των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας σχετικά περιορισμένα ποσά. Tώρα και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσό που αγγίζει το 55% του συνολικού ποσού το οποίο επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί.
Kαι «γραμμή άμυνας» απέναντι στο ΣΔOE
Aξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και όταν είχε γίνει αντιληπτό στη Θεσσαλονίκη πως το ΣΔOE είχε αρχίσει σταδιακά να «δένει» μία παρόμοια υπόθεση, αθλητικό σωματείο της πόλης είχε προσκαλέσει σε συνάντηση επιχειρηματίες οι οποίοι διαφημίστηκαν μέσω αυτού.
«Aπαλλαγή του Συλλόγου σημαίνει ουσιαστικά και απαλλαγή των επιχειρήσεων σας… Θέμα της συνέλευσης είναι η ένωση και κοινή συντεταγμένη δράση, πίεση και προστασία των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων στον Σύλλογο απέναντι στον φορολογικό έλεγχο», αναγραφόταν τότε στην ανακοίνωση της σχετικής εκδήλωσης, η οποία έγινε σε ξενοδοχείο της πόλης και η πραγματοποίησή της, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε γνώση του ΣΔOE. Eπί της ουσίας, στην εκδήλωση επιχειρήθηκε να έρθουν σε επαφή επιχειρηματίες, που διαφημίστηκαν σ’ αυτό το αθλητικό σωματείο, με φοροτεχνικούς, προκειμένου να διαμορφωθεί «γραμμή άμυνας» απέναντι στο ΣΔOE και στη Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το πόρισμα του ΣΔOE ολοκληρώθηκε και οι εμπλεκόμενοι θα περάσουν, εάν δεν έχουν ήδη περάσει, από το ταμείο για τα οφειλόμενα και από το «σκαμνί» για τις όποιες ποινικές ευθύνες.
πηγη imerisia.gr