Είπα πως θα τη γλίτωνα. Να, τελειώνει και ο κουτσοφλέβαρος και μια χαρά την έβγαλα, σκεφτόμουν.
Τι το ‘θελα και το γλωσσόφαγα η μαυρόγατα; Το κρυολόγημα μου χτύπησε την πόρτα και από την προηγούμενη Πέμπτη μου κατσικώθηκε. Και να τα «γκουχου-γκούχου» και να τα «αψού» και να ο πυρετός …άστα, κλάμα σκέτο σου λέω. Για τους ομοιοπαθούντες, λοιπόν, ιδού μια λίστα με τα do και don’t του κρυολογήματος:
α) Ναι στην ξεκούραση Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών. Για να ξεπεράσετε γρήγορα το κρυολόγημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών: ξεκουραστείτε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα β) Nαι στα υγρά Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα, διότι τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη.
γ) Nαι στα πορτοκάλια Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, κουνουπίδι), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσσουν από τις ιώσεις
δ) Nαι στις σούπες και στις πρωτεΐνες Oι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο. ε) Nαι στις εισπνοές Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Oι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος.
ε) Nαι στα αποσυμφορητικά σπρέι Τα μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση, αλλά συνιστάται να μην τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα.
α) Όχι στην αντιβίωση Η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμεύει για την αντιμετώπιση των ιώσεων.
β) Όχι στα κορτιζονούχα σπρέι Τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι ενδείκνυνται για την αλλεργική ρινίτιδα και όχι για το συνάχι που προκαλείται εξαιτίας της εισβολής ενός ιού στο αναπνευστικό σύστημα.