Γιώργος Μαυρόπουλος

Κάντε μας μία έκπληξη‏

Ώρες ώρες, αισθάνομαι λες και βρίσκομαι σε άλλο κόσμο, τον ιδανικά πλασμένο και αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και ορθολογικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Μετά ξυπνάω, και λέω αυτό θα συμβεί όταν διορθώθούν όλα τα στραβά και τα ανάποδα… η γραφειοκρατία, που για να ανοίξεις ή να κλείσεις μία επιχείρηση, είσαι υποχρεωμένος να τρέχεις έναν μήνα από γραφείο σε γραφείο, το φορολογικό σύστημα που για άλλους λειτουργεί και για άλλους όχι, ενώ θα μπορούσουν απλά να αντιγράψουν αυτό που θεωρούν καλύτερο (γερμανικό; αγγλικό, ολλανδικό; όποιο τους κάνει κλικ), αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα σημαντικό η ασήμαντο (από αυτό των λαθρομεταναστών μέχρι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους). Έτσι το ξυπνητήρι, χαλάει το όνειρο και προσγειωνόμαστε και πάλι στην πραγματικότητα.
        Αυτό που σκεφτόμουν αρκετά μετά από την λήξη της κανονικής διάρκειας της 3ης εθνικής, είναι η πιθανή αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Κανένας δεν γνωρίζει ακόμη τι πρόκειται να γίνει… το οικονομικό πρόβλημα είναι τεράστιο, έτσι κυριαρχεί η ιδέα Β και Γ κατηγορία να γίνουν μία, ημιεπαγγελματικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να περιοριστούν και τα έξοδα που πλέον είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα. Αν για παράδειγμα γίνουν ο βόρειος και ο νότιος όμιλος, οι ομάδες γλυτώνουν ένα μεγάλο ποσό από μετακινήσεις, ξενοδοχεία κλπ κλπ. Είναι μία προοπτική που αρέσει σε ΟΛΟΥΣ επειδή αυτοί που μπορούν να συνεχίσουν από την σημερινή Β εθνική -μαζί με αυτούς που υποβιβάζονται είναι το πολύ 13-14- και από την Γ κατηγορία άλλοι τόσοι…οπότε όλοι οι καλοί χωράνε σε 2 ομίλους των 14 ο καθένας.  Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά θα μας βγάλουν την ψυχή και θα το δείτε (μακάρι να βγω ψεύτης). Με 2 κινήσεις ματ δίνουν λύση και όλοι είναι ευχαριστημένοι.
        Κίνηση 1.
 Γενική συνέλευση της ΕΣΑΠ άμεσα… προσδιορισμός κριτηρίων για να δοθούν αδειοδοτήσεις… συγκεκριμένες θέσεις με διευκολύνσεις, αλλά με αυστηρές τιμωρίες σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι διακανονισοί. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα χρωστάει σε 5 παίκτες και εναν προπονητή και δεν μπορεί να τους εξοφλήσει άμεσα να προχωρήσει σε διακανονισνούς και αν δεν μπορεί και πάλι να τους πληρώσει, αυτά τα χρήματα να παρακρατούνται από τηλεοπτικά δικαιώματα -αν υπάρχουν -ή εισητήρια. Διοικητικός παράγοντας που δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις του και πάρει την αδειοδότηση, να διώκεται ως φυσικό πρόσωπο, για μην συμβεί αυτό που έγινε φέτος με Διαγόρα και Εθνικό Αστέρα, που μπήκν στο πρωτάθλημα της 2ης εθνικής, και στην μέση της σεζόν έμειναν ξεκρέμαστοι παίκτες και προπονητές και όπως φαίνεται δεν θα πληρωθούν ποτέ ούτε τα δεδουλευμένα. Με αυτόν τον τρόπο κανένας δεν θα υποσχεθεί ούτε ένα ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα έχει την δυνατότητα να το δώσει. Όποιος δεν μπορεί δηλώνει αδυναμία και παίρνει μέρος στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, χωρίς να το παιδεύει ένα ολόκληρο καλοκαίρι και να παίρνει στον λαιμό του επαγγελματίες ,που τον εμπιστεύονται και μετά ψάχνουν για δανεικά επιβίωσης από συμπαίκτες τους που είχαν την τύχη να στηρίζονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό από τις παλιές καλές εποχές.

Νομίζω ότι 10 εργάσιμες ημέρες είναι αρκετές για να δηλώσουν συμμετοχή όσοι πιστεύουν ότι έχουν τις δυνατότητες, και δεν χρειάζεται ούτε καν έλεγχος αφού σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει προσωπικό πρόβλημα με την δικαιοσύνη και να είστε σίγουροι, ότι όλοι αυτοί που ξέρουν να κάνουν τους κουνιστούς με ξένα οπίσθια, ποτέ δεν αφήνουν εκτεθειμένο τον δικό τους κ…λο.
        Κίνηση 2.
Μαζεύουν τους φακέλους ,διαμορφώνουν άμεσα τους 2 όμιλους και από τις 15 Ιουνίου, παίκτες , προπονητές και διοικούντες, γνωρίζουν που θα αγωνίζονται οι ομάδες τους, τι μπάτζετ θα δημιουργήσουν, ποιά τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα… τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν, όλα θα μοιάζουν ιδανικά για μία νέα αρχή, αλλά επειδή ξέρω με ποιούς έχουμε να κάνουμε, κρατάω μικρό καλάθι.
        Ας αποδείξουν όλοι αυτοί οι άσχετοι που κράτησαν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου και το έκαναν μπάχαλο, ότι κάτι έμαθαν από τα λάθη τους. Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις θέσεις έπρεπε να βρίσκονται παλιές δόξες του χώρου κι όχι αυτοί οι μπρούκληδες (τεχνοκράτες θέλουν να τους λέμε), που θα εξαφανιστούν όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκτήσει ερασιτεχνικό χαρακτήρα… όποια κι είναι η κόντρα σε οπαδικό επίπεδο, ποτέ δεν θα έριχνε στα χωράφια της 4ης εθνικής ένας Κούδας ή ένας Κούης ως πρόεδρος της ΕΠΟ για ένα πλαστό έγγραφο. Ποτέ δεν θα συμμετείχε στο έγκλημα ο Γιάννης Ιωαννίδης ως υφυπουργός αθλητισμού ή ο Κουκοδήμος ως ΓΓΑ.

Σε αυτές τις θέσεις χρειάζονται άνθρωποι που να έχουν επαφή με τον χώρο και σεβασμό σε όσους πρόσφεραν… να τιμωρούν τα λαμόγια ,τους κερδοσκόπους και όχι τις ομάδες που κουβαλάνε χρόνια ιστορίας και προσφοράς στις πλάτες τους. Δυστυχώς για την ώρα αυτούς έχουμε και τώρα ας κάνουμε τον σταυρό μας μήπως και κάποιοι από αυτούς (που σιγά σιγά ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους αφού οι εκλογές της 17/6 πλησιάζουν) μήπως έστω και στο παρά 5 μας εκπλήξουν θετικά, κάνοντας το απλό και αυτοννόητο.

Most Popular

To Top