Ποδόσφαιρο Ηρακλής

Συγχωνευσεις και οικονομική λύτρωση μια ιστορία πολλών χρόνων

Ακόμα και τώρα πολλοί είναι αυτοί που μέμφονται  την κίνηση του Ηρακλή , για την δημιουργία μιας νέας ομάδας.

 

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αναζητήσαμε  το «παρελθόν» των ομάδων της Σουπερ Λίγκ  και μόνο Ολυμπιακός, ΟΦΗ και Παναιτωλικός , δεν έχουν να επιδείξουν ανάλογες ενέργειες.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι «οικονομικές συγχωνευσεις» που έσωσαν τις ομάδες, όπως ειδικές εκκαθαρίσεις αλλά και άρθρο 44.

Διαβάστε λοιπόν την ιστορία των ομάδων  και τα συμπεράσματα δικά σας

 

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Το καλοκαίρι του 2005 βρίσκει την ομάδα στην Γ’ Εθνική με πολλά οικονομικά προβλήματα και το μέλλον της να είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Σαν «μάνα εξ ουρανού» παρουσιάζεται ένας από τους πιο αξιόπιστους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Γιώργος Σπανός ο οποίος κάνει την σοβαρότερη και σπουδαιότερη επενδυτική κίνηση που γίνεται ποτέ στον αθλητισμό του Περιστερίου. Διαλύει την Χαλκηδόνα που ήταν μια από τις ομάδες πρότυπο στην Α’ Εθνική και την συγχωνεύει με τον Ατρόμητο.

ΞΑΝΘΗ

Η ιστορία  της  αρχίζει το 1967.Στην ακριτική πόλη της Θράκης, την Ξάνθη, υπάρχουν ομάδες που είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο: η Ασπίδα και ο Ορφέας. Η πρώτη έχει ιδρυθεί το 1922 ενώ ο Ορφέας 19 χρόνια νωρίτερα, το 1903. Δύο μεγάλες σε μια πόλη όπως είναι φυσικό στις μεταξύ τους συναντήσεις επικρατεί ξεσηκωμός καθώς ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά την μάχη. Οι κόντρες, πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, συνεχιζόταν για πολλά χρόνια και σε κάθε ματς υπάρχει ένας μύθος, μια ιστορία που οι παλαιότεροι γνωρίζουν. Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες . Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ.

 Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση της συγχώνευσης με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929 κράτησε ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο αδερφών σωματείων.

Τότε ο πρόεδρος του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε τη συγχώνευση των δύο προσφυγικών ομάδων της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822). Ουσιαστικά όμως ο ΠΑΟΚ είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία, υποβιβασμός που ανάγκασε τους ιδρυτές του ΠΑΟΚ να ενισχύσουν την ομάδα.

 

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ήταν καλοκαίρι του 1966 όταν οι αιώνιοι αντίπαλοι Ατρόμητος Ιωαννίνων και Αβέρωφ έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό όνομα, ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Η ένδοξη ιστορία του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ ξεκινά το 1930, χρονιά ίδρυσης της ιστορικής ομάδας της Παλλεβαδειακής. Το 1961 η Παλλεβαδειακή απορρόφησε το σωματείο του Τροφωνίου, ομάδα που είχε πάρει το όνομά της από το ξακουστό μαντείο της αρχαιότητας. Οι φίλαθλοι της Παλλεβαδειακής και του Τροφωνίου, παρά την αντιπαλότητα που είχαν μεταξύ τους, αποδέχτηκαν την ένωση και έτσι δημιουργήθηκε ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ,

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο Σύλλογο

Αρχικά η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος,, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Στις αρχές του 1910, ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλων αριθμό φιλάθλων. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναρχίζει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα με τον ΠΠΟ να έχει υιοθετήσει το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Το 1932, άγνωστο γιατί, διαλύθηκαν προσωρινά όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Τρίπολης, αλλά εκείνη την περίοδο είχε έρθει στην Αρκαδική πρωτεύουσα ο Μηνάς Τσαβδάρης, που ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραμεικός».  Ο Κεραμεικός δεν επισημοποιήθηκε ποτέ και το 1938, ο Μηνάς Τσαβδάρης πήρε το καταστατικό του ανενεργού τότε Αστέρα, στον οποίο ενέταξε τους παίκτες του Κεραμεικού.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται η επανασύσταση του Αστέρα και το 1939 ιδρύθηκε η ΕΠΟΤ στην οποία συμμετείχε με αντιπάλους τον Άρη Τρίπολης, την ΑΕΚ Τρίπολης και την Ολυμπιάδα Τρίπολης.
Μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο Αστέρας επανιδρύθηκε με το όνομα «Νέος Αστέρας» και αναγνωρίστηκε στις 23 Ιουνίου 1947. Στην δεκαετία του ’50, ο Αστέρας αρχίζει να συμμετέχει και πάλι στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αρκαδίας, όπου κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του από το 1957 και έπειτα, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή πέντε συνεχόμενες χρονιές (1957-1962).

Ο Αστέρας έπαιξε για δύο χρόνια στην Β’ Εθνική, όντας η πρώτη ομάδα της Τρίπολης που έπαιξε σε τόσο υψηλή εθνική κατηγορία και μάλιστα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Β’ Εθνικής, με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα, από την αγωνιστική περίοδο 1962-63. Το καλοκαίρι του 1963, ο Αστέρας συγχωνεύθηκε με τον Άρη-Ατρόμητο, που είχαν συγχωνευθεί μεταξύ τους έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι, δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Τριπόλεως.

Ο Όμιλος έγινε πάνω στο καταστατικό του Αστέρα, ενώ παράλληλα, δημιουργήθηκε μια δεύτερη ομάδα «Ο ΣΕΦΑ Άρης-Ατρόμητος» που στην συνέχεια μετονομάστηκε το 1965 σε «ΣΕΦΑ Αρκαδικός». Ο Όμιλος παρέμεινε στα αθλητικά δρώμενα μέχρι το 1968, αφού διαλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 345 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως.

 

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Στις αρχές της νέας δεκαετίας το σωματείο αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το 2001 μπήκε σε ειδικό οικονομικό καθεστώς, όπως προβλεπόταν από το Νόμο περί Ειδικής Εκκαθάρισης

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1965 έγινε η συγχώνευση τριών από τις τέσσερις ομάδες της Κέρκυρας. Με πυρήνα τον Άρη, που ήταν ο τοπικός πρωταθλητής της περιόδου, ο Αστέρας και ο Ελλήσποντος σχημάτισαν τον Α.Ο. Κερκυραϊκό έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί καλύτερα η Κέρκυρα σε εθνικό επίπεδο. Το 1968 υστερα απο απειλες της δικτατοριας προσχωρεί και ο Όλυμπος στη συγχώνευση με τον Κερκυραϊκό και προκύπτει ο Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας με στόχο την άνοδο στη Β΄Εθνική κατηγορία.

 ΑΕΚ

Η αίτηση τριτανακοπής, που είχε καταθέσει ο Πέτρος Στάθης έγινε δεκτή με ψήφους 3-0 και η Ένωση απαλλάσσεται από τον μεγαλύτερό της βραχνά. Τα χρέη προς το δημόσιο παραγράφονται σε ποσοστό 95% και οι οπαδοί του συλλόγου μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα επόμενα χρόνια .  Το ποσό που αφορά άγγιζε τα 150 εκ, ευρω.

ΑΡΗΣ

Μετά την ΑΕΚ και ο Άρης μπήκε στο άρθρο 44 . Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ «σβήνονται» από το παθητικό της ΠΑΕ και οι προοπτικές που ανοίγονται καθιστούν το μέλλον της μακεδονικής ομάδας ευοίωνο…  για τα επόμενα χρόνια

 

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

Το 2007-08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων στη Δ’ εθνική, όμως τον Αύγουστο του 2008 επήλθε συγχώνευση – απορρόφηση με τον Εθνικό Ολυμπιακό Βόλου (ο οποίος μεταφέρει το όνομά του στον Ολυμπιακό ΑΣΚ Βόλου) και έτσι η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής 2008-09 ενώ την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Την περίοδο 2011-2012, η Δόξα επανήλθε στο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής έπειτα από απουσία 16 ετών.

Most Popular

To Top