Ποδόσφαιρο Ηρακλής

Τα μυστικά του Γκεράρντ και ο Παπαδόπουλος

papadopoulos_geradΣτον Ηρακλή ο Νίκος Παπαδόπουλος δείχνει ότι είναι ένας προπονητής που μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα μοντέλο και να παραμείνει αρκετά χρόνια στον πάγκο των «κυανόλευκων».  Δεν είναι τυχαίο αυτό, καθώς προέρχεται από τη σχολή του Ευγένιου Γκέραντ. Ο Ολλανδός προπονητής που πέρασε και από τον Ηρακλή, κατέχει το ρεκόρ παραμονής σε μία ομάδα , καθώς ήταν 15 χρόνια στην ομάδα του ΟΦΗ. Εκεί είχε ποδοσφαιριστή τον Νίκο Παπαδόπουλο που όπως αποδείχτηκε ήταν … καλός μαθητής.

Ο Ολλανδός τεχνικός έχοντας φτάσει τα 75 του χρόνια αποσύρθηκε στο χωριό Ελιά κοντά στο Ηράκλειο. Παρόλα αυτά προσπαθεί να παρακολουθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και νιώθει περήφανος για το γεγονός ότι ακόμα ένα από τα δικά του παιδιά , ακολουθεί την προπονητική καριέρα.

« Εντελώς ξαφνικά  διαπίστωσα ότι ο Νίκος Παπαδόπουλος έγινε προπονητής. Δεν ήξερα κάτι. Μία μέρα ανοίγω την τηλεόραση και τον βλέπω στον πάγκο της Ξάνθης. Πραγματικά είναι ωραίο να βλέπω τόσους παίκτες μου να γίνονται προπονητές. Βέβαια, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει ως προπονητής ο Νίκος, αλλά η εξέλιξή του δείχνει ότι τα καταφέρνει περίφημα . Όμως, είμαι σίγουρος πώς, αν έχει το ίδιο κέφι για δουλειά όπως όταν ήταν ποδοσφαιριστής, θα τα καταφέρει. Είναι ένα… σφουγγάρι. Ήθελε να μαθαίνει τα πάντα και όλο ρωτούσε. Ήξερα πως κάποιοι παίκτες μου έγραφαν ό, τι έκανα στις προπονήσεις, αλλά δεν ήξερα ποιοί είναι αυτοί. Τώρα αρκετά χρόνια μετά αρχίζω να καταλαβαίνω ποιοί ήθελαν να γίνουν προπονητές » λέει ο Γκέραρντ κι επισημαίνει: «Υπάρχουν καλοί νέοι Έλληνες προπονητές, τους οποίους πρέπει να εμπιστευτούμε. Το άσχημο είναι ότι παίζουν πολλοί ξένοι παίκτες».

Καταλήγοντας ο Ολλανδός τεχνικός τόνισε : « Στο ποδόσφαιρο πρέπει να γνωρίζεις πώς θα αντιμετωπίζεις τους παίκτες, να σκέφτεσαι με το δικό τους μυαλό και να προσπαθείς να τους μεταφέρεις σωστά τα πράγματα. Χρειάζεται πειθαρχία αλλά και καλή επαφή. Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους με την εμπειρία που αποκτάς ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις».

 

Οι δύο άντρες διατηρούν πολύ καλή σχέση παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τα χρόνια. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, όμως, έχει πάρει τη συμβουλή του από τον καλύτερο ξένο τεχνικό που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα :  «Να είσαι ήρεμος, να έχεις καθαρό μυαλό και πάντα να τα έχεις καλά με τους παίκτες. Πάντα, όμως, τις αποφάσεις θα τις παίρνεις εσύ».

 

Ο Νιόπλιας, ο Αναστασίου και οι άλλοι

Ένας από τους παλιούς του συμπαίκτες, που ακόμη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις ο Νίκος Παπαδόπουλος, είναι ο Νίκος Νιόπλιας, με τον οποίο βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους. Η αγάπη για την προπονητική είχε εκδηλωθεί και στους δύο από τα νεανικά τους χρόνια και την ακολούθησαν πιστά. «Οι απόψεις μας για το ποδόσφαιρο συμπίπτουν, αφού θέλουμε μία ομάδα να συνδυάζει το επιθετικό ποδόσφαιρο με την ηρεμία, την πειθαρχία και προπάντων να ευχαριστιούνται οι παίκτες». Δεν είναι, όμως, τα μοναδικά «παιδιά»  του Γκέραντ που έχουν συνεχίσει την καριέρα τους ως προπονητές.  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζουν οι : Αναστασίου, Βέλιτς, Σαμαράς, Σηφάκης, Γκουλής, Πατμετζής, Παπαβασιλείου, Κολιτσιδάκης, Γεωργαμλής. Ο προπονητής, όμως, του Ηρακλή μαζί με τον Αναστασίου δείχνουν να είναι στη δεδομένη χρονική στιγμή στην καλύτερη κατάσταση και να έχουν όλες τις προοπτικές ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

«Γέμισα τα τετράδια με σημειώσεις»

Ο  προπονητής του Ηρακλή παραδέχεται ότι έχει μεγάλη επιρροή από τον Γκέραντ , καθώς έμαθε πολλά από τον Ολλανδό προπονητή.

«Από 23 χρόνων, από τα πρώτα μου χρόνια στον ΟΦΗ, ξεκίνησα να μελετάω την προπονητική δίπλα στον Γκέραρντ. Έχω γράψει δεν ξέρω κι εγώ πόσα τετράδια με σημειώσεις από τις προπονήσεις του και τον τρόπο δουλειάς του. Πράγματα αμιγώς τεχνικά, αλλά και ό, τι αφορούσε τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του. Για παράδειγμα έγραφα τι στόχο είχε ο εβδομαδιαίος κύκλος προπονήσεων και αν απέδωσε. Και έπειτα από κάθε ματς καθόμουν αρκετή ώρα και το ανέλυα».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε για όσα πήρε από τον Γκέραντ :

«Τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τους παίκτες. Την ψυχολογία και γενικά το κλίμα που δημιουργούσε πριν από κάθε ματς. Ήξερε πώς να περάσει κάτι στους παίκτες με πειθαρχία και σεβασμό και όχι με αυταρχικό τρόπο. Σου δημιουργούσε την ψυχολογία ότι είσαι ο καλύτερος και ότι γι’ αυτό πρέπει να κερδίσεις. Το έκανε ξεχωριστά σε κάθε παίκτη. Επίσης, τσέκαρε τις αντιδράσεις μας όταν μας άφηνε εκτός ενδεκάδας, ενώ στο προηγούμενο ματς είχαμε διακριθεί».

Ο τεχνικός των «κυανόλευκων» αποκόμισε εικόνες από την κοινή θητεία που είχε με τον Ολλανδό προπονητή στον ΟΦΗ και εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρκετές ομοιότητές τους. Τα αποτελέσματα φαίνονται  με τον Ηρακλή να είναι μία ομάδα με βάση, που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως με πολλές προοπτικές.

Πηγη :  Arena press

Most Popular

To Top