O εφιάλτης της χρεοκοπίας περνά για δεύτερη φορά πάνω από την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Αργεντινή μπήκε σε καθεστώς πτώχευσης για ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της, τα οποία διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001.
[wp_ad_camp_1]
Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ότι δεν επετεύχθη συμφωνία και «η Δημοκρατία της Αργεντινής βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής».
Από τις 07:00 ώρα Ελλάδος η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής.
Όπως είπε ο Πόλακ, η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ”τεχνική” κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δηλώνει ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.
Ο Κισίλοφ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που επιδιώκουν την πλήρη αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s κήρυξε χθες το βράδυ την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος ήταν να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας). Κάτι που δεν έγινε ποτέ…