Δυο σπουδαίες μεταγραφες πραγματοποίησε ο Ηρακλής στο παρελθόν απο τον Πιερικό, όταν είχε αποκτήσει πακέτο τον Νικο Καλαμπάκα και τον Λάκη Παπαϊωάννου. Παρά το γεγονός ότι ήταν στο στόχαστρο Ολυμπιακού, Παναθηναϊκου και ΠΑΟΚ ο Κώστας Περτσινίδης τους έφερε στον Ηρακλή
[wp_ad_camp_1]
Ο κόσμος θαυμάζει τους άσους εκείνους που, μ’ ένα τίναγμα του κορμιού τους, μια ξαφνική αλλαγή ρυθμού, με το μπρίο και τη δημιουργικότητά τους σε κάνουν να πιστεύεις ότι «ζωγραφίζουν» πίνακες σπάνιας ομορφιάς πάνω στον καμβά από χορτάρι των γηπέδων!
Ένας τέτοιος άσος υπήρξε ο Νίκος Καλαμπάκας. «Αέρινο», τον αποκαλούσαν. Αιφνιδίαζε, από τη θέση του δεξιού εξτρέμ, τους αντιπάλους του. Και συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες στιγμές του Ηρακλή της δεκαετίας του ’80.
Σήμερα, ο Νίκος Καλαμπάκας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου των βετεράνων του Πιερικού, της ομάδας που τον ανέδειξε. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με το εμπόριο, ενώ διετέλεσε και προπονητής διαφόρων ομάδων (Πιερικού, Αλμωπού Αριδαίας, Απόλλωνα Λιτοχώρου, Εθνικού Κατερίνης, κ.ά.).
Προτού κρεμάσει τα παπούτσια του, όμως, και ασχοληθεί με όλες αυτές τις δραστηριότητες, άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γήπεδα. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Απόλλωνας του Λιτοχώρου, της γενέτειράς του. Στα 17 του (γενν. 1953) τον απέκτησε ο Πιερικός.
Τότε, ένα κράμα παλιών και νέων παικτών καθοδηγούσε στις επιτυχίες τον Πιερικό. Και ο Νίκος Καλαμπάκας, συνεργαζόμενος άψογα με τους Λάκη Παπαϊωάννου και Γιώργο Κωστίκο, έλαμψε ως πολύτιμο γρανάζι εκείνης της ομάδας. Η φήμη του εξαπλώθηκε. Και ο Ηρακλής δε δίστασε να ξοδέψει 25 εκατ. δραχμές το 1979 ώστε να εντάξει στο δυναμικό του τους Καλαμπάκα και Παπαϊωάννου. Μια νέα εποχή άρχιζε και για τους δύο!
Ο Νίκος Καλαμπάκας πια μπορούσε να παίξει σ’ όλες τις θέσεις της επίθεσης με ευχέρεια. Τις περιόδους 1979/80 και 1982/83, μάλιστα, ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ηρακλή, με 13 και 12 γκολ αντιστοίχως!
Ο Ηρακλής απέδιδε όμορφο ποδόσφαιρο, χάρη σ’ αυτόν μα και στους Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγή και Κωφίδη, τα άλλα μεγάλα άστρα του!
Το 1984, στα 31 του πια, ο Καλαμπάκας γυρίζει στον Πιερικό, τον οποίο βοηθά να επιστρέψει στην Α’ Εθνική. Αποχωρεί, όμως, λόγω διοικητικών προβλημάτων που τότε μάστιζαν την ομάδα… Ακολούθως έπαιξε στον Αγροτικό Αστέρα, αλλά ξαναπήγε στον Πιερικό, με τη φανέλα του οποίου αποσύρθηκε το 1988.
Στην Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε τρεις φορές, ενώ ήταν ακόμη παίκτης του Πιερικού.
Σίγουρα δε θα ξεχάσει ο Νίκος Καλαμπάκας την υποδοχή που του είχαν επιφυλάξει οι οπαδοί του «γηραιού», όταν μετεγγράφηκε στην ομάδα τους. Με νταούλια και ζουρνάδες τον συνόδεψαν ως τα γραφεία του Ηρακλή, κι όταν αυτός και ο Παπαϊωάννου βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων και χαιρέτησαν το πλήθος, εκείνο παραληρούσε! Τόσο σπουδαίες μετεγγραφές ήταν!!!
Ο γιος του, Στέλιος Καλαμπάκας, έγινε επίσης ποδοσφαιριστής παίζοντας και στον Ηρακλή.
Παπαϊωάννου : Παίκτης «μοιρογνωμόνιο» , έγραψε ιστορία
Ένας από τους τελευταίους κλασικούς επιτελικούς παίκτες που εμφανίστηκαν στα γήπεδά μας ήταν ο Λάκης Παπαϊωάννου.
Σήμερα, τις γνώσεις και την εμπειρία του από την πολύχρονη παρουσία του στο χώρο του ποδοσφαίρου αξιοποιούν οι άνθρωποι της Arsenal Soccer School. Ο Λάκης Παπαϊωάννου είναι ο τεχνικός διευθυντής της σχολής που διατηρεί η αγγλική Άρσεναλ στη χώρα μας, μαθαίνοντας στα νεαρά παιδιά τα μυστικά της μπάλας!
Κι αν ήξεραν οι νεαροί μαθητές της σχολής τι κατάφερε ο Λάκης Παπαϊωάννου στην καριέρα του, τότε θα ήθελαν ακόμη περισσότερο να του μοιάσουν. Ο γεννημένος το 1956 άσος πρωτόπαιξε στον Πιερικό. Εκεί «έφτιαξε» το όνομά του και κέρδισε τη φήμη.
Δε μπορούσε όμως μόνος του να ανεβάσει σκαλί την ομάδα της Κατερίνης. Χρειαζόταν τους ιδανικούς συμπαίκτες. Και τους βρήκε, στα πρόσωπα των Γιώργου Κωστίκου και Νίκου Καλαμπάκα. Οι τρεις τους ανέπτυξαν μια συνεργασία μοναδική!
Η φαντασία, οι αστείρευτες εμπνεύσεις καθώς και η τεχνική του Λάκη Παπαϊωάννου ήταν υψηλότατου επιπέδου. Συνδύαζε το θέαμα με την ουσία, «απλώνοντας» το παιχνίδι σ’ όλο το γήπεδο με τις επιλογές του. Οι κάθετες πάσες του προς τους επιθετικούς της ομάδας ήταν ονειρώδεις, ενώ ήταν σπεσιαλίστας τόσο στα φάουλ όσο και στα πέναλτυ!
Τέτοιους παίκτες λοιπόν οι μεγάλες ομάδες συνήθως δεν τους… αφήνουν! Στην κούρσα της διεκδίκησης του Λάκη Παπαϊωάννου, εν τέλει, νικητής βγήκε ο Ηρακλής. Που να το ήξερε ο σπουδαίος άσος ότι, μερικά χρόνια αργότερα, θα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους 10 κορυφαίους σκόρερ της ιστορίας του «Γηραιού» (έστω κι αν δεν υπήρξε ποτέ προωθημένος παίκτης σε ρόλο κυνηγού). Επίσης, έγινε ο ιδανικός παρτενέρ του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος απέκτησε πλέον ένα σπουδαίο στήριγμα για να κινείται ανετότερα στο γήπεδο.
Το 1986 μετακινήθηκε στον ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε και στον ΠΑΣ Γιάννενα, κι έκλεισε το 1993 την καριέρα του στον ΑΟ Πάτραι, συμπληρώνοντας 500 εμφανίσεις σε αγώνες Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας. Χρίστηκε 38 φορές διεθνής, σκοράροντας 2 γκολ.
Παίκτης με σπουδαίο ήθος και πειθαρχία, μαζί με όλα τ’ άλλα, ο Λάκης Παπαϊωάννου άφησε το δικό του στίγμα στα γήπεδά μας, με τους φιλάθλους ακόμα να θυμούνται το πόσο σπουδαίος παίκτης υπήρξε. Παίκτες τύπου Παπαϊωάννου, βέβαια, εκλείπουν στις μέρες μας, κάτι που προκλήθηκε από τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Όσοι όμως πρόλαβαν να τον δουν να αγωνίζεται, σίγουρα μόνο τυχεροί μπορούν να αισθάνονται, έχοντας δεχθεί αυτά τα δώρα σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς που αυτός απλόχερα προσέφερε σε κάθε αγώνα!