Ρετρό

Τα εγκαίνια του Καυταντζογλείου

kaftatzogleio2Το Καυταντζόγλειο είναι συνώνυμο του Ηρακλή, καθώς αποτελεί την έδρα της ομάδας τα τελευταία 53 χρόνια. Σαν σήμερα υπήρξαν τα εγκαίνια του γηπέδου

Παρουσία των βασιλέων, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη το Καυταντζόγλειο Στάδιο, που θεμελιώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 1956. Την ίδια μέρα εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου και του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης.

kaftatzogleioΧτίστηκε το 1960 με δωρεά του ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου. Ο Λυσίμαχος Καυτατζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του,Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1811-1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη την Αθηνών, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο. Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η περηφάνια του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την Ελληνική επανάσταση του 1821 και το Μακεδονικό Αγώνα.

Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας. Το 2000 έγινε μια μικρή ανακαίνιση με τοποθέτηση καθισμάτων και έτσι η χωρητικότητα του μειώθηκε στις 28.200 θέσεις. Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και έχει εύκολη πρόσβαση από τον περιφερειακό.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή το χρησιμοποιεί ως έδρα, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται εκεί το Ολυμπιακό Μήτινγκ Στίβου.

Most Popular

To Top