Ο Σάκης Τσιώλης έχει πίσω του μία μακρά και επιτυχημένη καριέρα που υπερβαίνει τις δύο δεκαετίες, αλλά η… επικίνδυνη αποστολή που ανέλαβε πέρσι, αποδεχόμενος την πρόταση της ΠΑΕ Ηρακλής, είναι, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του διαδρομής.
Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο τεχνικός των κυανόλευκων εκφράζει την πεποίθησή του ότι, αν κερδηθεί η δικαστική μάχη που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η ομάδα θα επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία, ανακτώντας ταυτόχρονα τη θέση της στο κλαμπ των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κόουτς, ο Ηρακλής αντιμετωπίζει προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια του την υπόσταση. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, ποιος μπορεί να είναι ο στόχος για τη νέα σεζόν;
«Υπάρχει ένα μότο των φιλάθλων μας που περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τα όσα ζει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Δεν πάει άλλο. Ε, λοιπόν, από αυτό το μότο προκύπτει και ο στόχος μας. Δεν πάει άλλο, ο Ηρακλής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα βρίσκεται μόνιμα εκτός του κλαμπ των μεγάλων. Ο στόχος είναι, επομένως, η άνοδος στη Super League. Δεν γίνεται διαφορετικά».
Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός ή αισθάνεσαι την υποχρέωση να μιλήσεις για άνοδο, λόγω της ιστορίας και του μεγέθους του κλαμπ;
«Όχι. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Το λέμε και το πιστεύουμε. Ο Ηρακλής μπορεί να επιστρέψει και θα διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις την άνοδο. Ήδη από την περσινή σεζόν βρεθήκαμε κοντά στο βαθμολογικό όριο της ανόδου. Χωρίς τις τιμωρίες θα ήμασταν στο -5 από τον στόχο. Σας το λέω λοιπόν ξανά, μετά λόγου γνώσεως. Ο Ηρακλής μπορεί να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία».
Ποιες ομάδες βλέπεις ως τους βασικούς αντιπάλους;
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα γκρουπ πέντε ομάδων. Εκτός του Ηρακλή, είναι η Λάρισα, η Νίκη Βόλου, ο Λεβαδειακός και η Καρδίτσα. Αυτές οι ομάδες είναι τα φαβορί για τα πλέι οφ».
Όλα αυτά βέβαια θα έχουν νόημα αν κερδηθεί η δικαστική μάχη.
«Ακριβώς. Υπάρχει το αγωνιστικό σκέλος, που αφορά εμένα και τους παίκτες, αλλά έχουμε μπροστά μας και μία δικαστική μάχη. Αν η ομάδα χάσει σε αυτό το μέτωπο και αρχίσουν οι αφαιρέσεις βαθμών, θα αποβληθεί, στο τέλος, από το πρωτάθλημα. Η αίσια κατάληξη της δικαστικής μάχης αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση του αγωνιστικού στόχου».
Όταν κλήθηκες να αποφασίσεις αν θα μείνεις στην ομάδα, δεν σκέφτηκες το ρίσκο μίας προσωπικής αποτυχίας εξαιτίας των προβλημάτων;
«Είμαι επαγγελματίας και κάνω αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια. Ξέρω ότι, κατά κανόνα, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ότι ο Αστέρας Τρίπολης, ένας σύλλογος που έχει λυμένα όλα του τα προβλήματα και δουλεύει ρολόι, αποτελεί εξαίρεση. Ήμουν λοιπόν εξοικειωμένος και έτοιμος να αναλάβω το όποιο ρίσκο. Έπαιξε βέβαια ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο με αγκάλιασαν η διοίκηση και ο κόσμος, η εμπιστοσύνη και η αγάπη που μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή.
Στην απόφασή μου βάρυνε επίσης η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε, για παράδειγμα, ένα καταπληκτικό αθλητικό κέντρο, ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις για να βάλουμε και να πετύχουμε υψηλούς αγωνιστικούς στόχους».
Αν επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου, αλλάζουν όλα;
«Ναι, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Ο Ηρακλής θα αλλάξει πίστα. Αν η ομάδα ανέβει και τα οικονομικά της θα βελτιωθούν θεαματικά και ο κόσμος, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, θα ζεσταθεί ξανά.
Δεν θα επιστρέψουμε ως κομπάρσοι. Ο Ηρακλής θα είναι μία από τις έξι μεγάλες ομάδες, θα θέσει αμέσως ως στόχο τη συμμετοχή στην Ευρώπη. Θα ανακτήσει τη θέση που πάντα είχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ποια είναι σήμερα η σχέση της ομάδας με τον κόσμο;
«Ο κόσμος αγαπά τον Ηρακλή και τον στηρίζει. Θέλουμε να συνεχίσει να το κάνει και φέτος. Να στηρίξει ηθικά και οικονομικά και εμάς και τον κύριο Ευγενίου, που είναι πάντα κοντά στην ομάδα και δίνει αγώνα για τη σωτηρία και την ανάκαμψή της.
Έχουμε καινούργιο ρόστερ, με πολλούς νέους παίκτες. Θέλουμε λίγο χρόνο για να αποκτήσουμε ομοιογένεια και να βάλουμε αυτοματισμούς στο παιχνίδι μας. Ο κόσμος πρέπει να κάνει λίγη υπομονή και η ομάδα θα τον ανταμείψει. Ξέρω ότι ο αποκλεισμός από το κύπελλο πλήγωσε τους φιλάθλους, αλλά αν είδε κάποιος το ματς, σίγουρα θα συμφωνήσει ότι δεν αξίζαμε να χάσουμε».
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε τον Ηρακλή του Σάκη Τσιώλη;
«Όχι πολύς. Κάναμε μεν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά ψάξαμε σχολαστικά και βρήκαμε παίκτες που μπορούν να υπηρετήσουν το αγωνιστικό μας πλάνο. Παίκτες που ταιριάζουν στη φυσιογνωμία που έχει η ομάδα από την περσινή σεζόν και θα αφομοιώσουν γρήγορα το στιλ παιχνιδιού. Μετά από 3-4 αγωνιστικές, η ομάδα θα αρχίσει να παίζει όπως θέλουμε».
Το ελκυστικό ποδόσφαιρο είναι ζητούμενο ή το μόνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα ώστε να έρθει η άνοδος;
«Δεν υπάρχει δίλημμα. Ξέρεις γιατί; Γιατί αυτό που πιστεύω είναι ότι το ελκυστικό, το γρήγορο, το πιεστικό, το γεμάτο αυτοματισμούς παιχνίδι, είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσεις ψηλά. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν θέλουμε να κερδίζουμε, πρέπει πάντα να παίζουμε όμορφο, επιθετικό, μοντέρνο ποδόσφαιρο».
Ας μην κρυβόμαστε, στη συγκεκριμένη κατηγορία το παιχνίδι δεν παίζεται πάντα στο γήπεδο. Φοβάσαι μήπως το παρασκήνιο αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο;
«Καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς, αλλά θα σου πω κάτι ως ένας προπονητής που έχει πάρει πρωταθλήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ναι, υπάρχει παρασκήνιο, υπάρχουν περίεργες συνεργασίες, αλλά αν έχεις ομάδα για να ανέβεις, θα ανέβεις.
Εμείς τέτοια ομάδα θα φτιάξουμε. Έναν Ηρακλή που θα νικά και το παρασκήνιο. Μακάρι να υπήρχε και το VAR, θα ήταν τελείως διαφορετικό το τοπίο στην κατηγορία, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεγάλα λάθη που υπονομεύουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.
Όπως προείπα, πάντως, πρέπει να πάνε καλά τα πράγματα στο δικαστικό κομμάτι. Την άλλη Τρίτη περιμένουμε απόφαση. Αν μας δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουμε με ηρεμία, ο Ηρακλής θα πετύχει τον στόχο του.
Κάνουμε συστηματική, υψηλού επιπέδου, δουλειά. Πέρα από την τακτική, προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια. Αξιολογούμε, για παράδειγμα, κάθε 45 μέρες τους παίκτες σε ό,τι αφορά τη φυσική τους κατάσταση, μέσα από τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων.
Εκπονούμε έτσι εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης για κάθε παίκτη, με βάση τις ανάγκες και τις αντοχές του. Η διαδικασία αυτή εγγυάται ότι η ομάδα θα είναι σε άριστη κατάσταση και στα πλέι οφ, εκεί που θα κριθούν όλα».
Πρόσφατα γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αποτυπώνει εύγλωττα τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι παίκτες της κατηγορίας. Πώς μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο σε αυτό το περιβάλλον;
«Η δεύτερη τη τάξει κατηγορία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΠΟ και την Πολιτεία. Σε αντίθεση με τη Super League, οι παίκτες είναι, κατά βάση, Έλληνες. Αυτοί δηλαδή που αποτελούν δεξαμενή και για την Εθνική. Κανείς όμως δεν δίνει σημασία. Ακόμη και τα έσοδα από το στοίχημα δεν εισπράττονται.
Πώς να καλύψει το μπάτζετ ένας ιδιοκτήτης, όταν η Πολιτεία δεν καταβάλλει ό,τι οφείλει; Ξέρω καλά τι συμβαίνει. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν λεφτά για να πάνε στην προπόνηση, κάποιες φορές ούτε για να φάνε. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση σε πολλές ομάδες. Ο Ηρακλής, βέβαια, δεν ανήκει σε αυτές».
Μίλησες για την Εθνική. Πώς βλέπεις την ομάδα; Πιστεύεις πως βρίσκεται σε καλό δρόμο;
«Παρά τα όσα λέγονται, υπάρχει πολύ ταλέντο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής μπορεί να διαλέξει από μία μεγάλη δεξαμενή παιδιών που αγωνιζόνται, κατά βάση, στο εξωτερικό και έχουν σημαντικές εμπειρίες και παραστάσεις. Αυτό που έλεγα πριν για τον Ηρακλή ισχύει και για την Εθνική. Δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαστε μόνο για αμυντικό ποδόσφαιρο, επειδή έτσι παίξαμε το 2004.
Μπορούμε να βάλουμε την μπάλα κάτω και να παίξουμε όμορφα, γρήγορα και επιθετικά. Επαναλαμβάνω, ταλέντο υπάρχει και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Εντάξει, ο όμιλος είναι πολύ δύσκολος. Η Γαλλία και η Ολλανδία είναι χώρες με τεράστια παράδοση και δυναμική. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να παλέψουμε μέχρι τέλους, έστω και μέσω του Nations League».
Τη δουλειά του Γκουστάβο Πογιέτ πώς την κρίνεις; Δέχεται σκληρή κριτική για τις επιλογές του, όπως π.χ. για τη μη κλήση του Κωνσταντέλια.
«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο προπονητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δουλέψει όπως θέλει και με όποιους θέλει. Αν λοιπόν ο Πογιέτ κρίνει ότι η ομάδα είναι καλύτερη χωρίς τον Φορτούνη ή τον Κωνσταντέλια, αν θεωρεί ότι οι παίκτες αυτοί δεν είναι συμβατοί με το στιλ παιχνιδιού που έχει επιλέξει, καλώς τούς αφήνει έξω. Αν όμως οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν και με την επιρροή κάποιων μάνατζερ, τότε το πράγμα αλλάζει».
Η δική σου άποψη ποια είναι; Τι από τα δύο συμβαίνει;
«Νομίζω ότι συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ότι υπάρχουν επιρροές και ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, μέσα στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού πλάνου που έχει υιοθετήσει ο προπονητής».
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 24/9/2023