Ημίθεος

Ο ρόλος του Ηρακλή στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ο Ηρακλής  είναι ο σπουδαιότερος Αθλητικός Σύλλογος με δράση όχι μόνο αθλητική αλλά και πολιτική, εθνική. Από το 1899 μέχρι σήμερα ίσως είναι ο μοναδικός σύλλογος που κράτησε αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του. Ένας συνεχής αγώνας για Δημοκρατία και Ελευθερία με πρωταγωνιστές τον κόσμο του και τους αθλητές του. Πολλοί από αυτούς κατά καιρούς έχουν μπει σε αυτόν τον αγώνα, όποτε το απαιτούσε η Ιστορία δήλωναν παρόν, δυναμικά, με αυταπάρνηση, ρισκάροντας την ίδια τους την ζωή, θέλησαν να δώσουν ζωή στις επόμενες γενναίες. Είναι υποχρέωση μας λοιπόν ειδικά τέτοιες μέρες να τους μνημονεύουμε.

 

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό ξεκίνησε το 1912 και ο Σύλλογος μας είχε έντονη δράση και συμμετοχή. Κατά την επιστράτευση 50 μέλη του Συλλόγου καταρτίζουν τον Μακεδονικό εθελοντικό λόχο και αποστέλλουν έκκληση(1) προς τα Σωματεία της Πόλης μας.

Αλλά η δράση του συλλόγου στον αγώνα αυτό δεν σταματά εκεί, καθώς μέλη και αθλητές του Συλλόγου παρουσιάστηκαν και στελέχωσαν ειδικό σώμα οδηγών χωροφυλακής φέροντας το ειδικό σήμα (Χ κυανούν) με σκοπό να αποτρέπουν τα διάφορα επεισόδια που λάμβαναν χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των Βούλγαρων εκείνη την εποχή στην Θεσσαλονίκη. Άλλα μέλη του Συλλόγου κατέβηκαν στην Αθήνα, στελέχωσαν τους εκεί εθελοντικούς λόχους και έλαβαν μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων.»

Most Popular

To Top