Ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ανέλυσε τους λόγους της φετινής αποτυχίας και αναφέρθηκε σε όλους και όλα. Από τα οικονομικά προβλήματα, την υπόθεση Ονουάτσι, τις αλλαγές προπονητών μέχρι τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.
[wp_ad_camp_1]
«Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δέχθηκα να έρθω, για να πούμε αλήθειες και να μάθει ο κόσμος τι έγινε. Θεωρώ πως ήταν μια χρονιά χωρίς τις ιδανικές συνθήκες, επειδή έχω ακούσει πολλές φορές τα παιδιά να μιλάνε για τα φετινά προβλήματα. Ήταν μια χρονιά χωρίς αγωνιστική και διοικητική σταθερότητα, με τον κόσμο να μην είναι ευχαριστημένο με την εικόνα και με το δίκιο τους. Κάναμε όλοι λάθη».
Για την υπόθεση Ονουάτσι: «Τα λάθη που έκανα εγώ, έχουν να κάνουν εξαρχής με μία δύο περιπτώσεις που δεν βοήθησαν την ομάδα. Κλασσικό παράδειγμα ο Ονουάτσι που του προσφέραμε ένα μεγάλο συμβόλαιο και δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Ανταλλάξαμε και κάποιες κουβέντες, γίνονται αυτά. Έψαχνε συνεχώς δικαιολογίες για να μην κάνει προπονήσεις και αυτό με εκνεύριζε ιδιαίτερα».
«Δεν νομίζω πως κοροϊδέψαμε τον κόσμο, απλά δεν μας βγήκε το πλάνο. Κάναμε πολλά λάθη, αλλά όλοι είχαμε καλές προθέσεις, όλοι θέλαμε να βοηθήσουμε. Δεν μπορώ εγώ να πιστέψω πως υπήρχε κάποιος που να κορόιδευε τον κόσμο».
Για τις αλλαγές προπονητών και τον Γκιγιέρμο Όγιος: «Για τα δεδομένα της Football League δεν νομίζω πως η αλλαγή τριών προπονητών ήταν μεγάλος αριθμός, θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερος. Ο Γκόγκιτς ήταν επιλογή της διοίκησης, όταν ήρθα τον βρήκα εδώ. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που στηρίζαμε τον κορμό της ομάδας και είδαμε σε κάποιο σημείο να σπάει αυτός ο κορμός. Είχαμε καλό ρόστερ. Αλλά το πρώτο λάθος ήταν πως 43 ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τους δέκα καλύτερους και αυτό ήταν λάθος. Με τον Γκόγκιτς χάθηκε η επικοινωνία στα αποδυτήρια και αυτό φαινόταν από παιχνίδι σε παιχνίδι, εγώ το είχα ζητήσει από την τέταρτη αγωνιστική. Ο Παπαδόπουλος με είπε πως είναι νωρίς, εν τέλει έφυγε στην έκτη αγωνιστική. Έπειτα βάλαμε κάτω τα ονόματα των ελεύθερων προπονητών, κατά βάση Ελλήνων. Ο πήχης ήταν ψηλά και γι” αυτό δεχθήκαμε και απορρίψεις. Ήταν προπονητές επιπέδου Super League και έπειτα προσεγγίσαμε τον Όγιος. Μεταξύ άλλων υπήρχε και ο Αναστόπουλος που μας έλεγε διάφορα προκειμένου φυσικά να μην έρθει. Θεωρώ πως ο λόγος που απάντησαν αρνητικά ήταν το δέλεαρ της Super League. Την πρωτοβουλία για Όγιος την πήρα εγώ. Δεν θεωρώ πως έκανα καλά. Είναι μεγάλη κουβέντα το αγωνιστικό στίγμα που πέρασε.
Η επαφή με τους ποδοσφαιριστές, η συγκέντρωση τους στα παιχνίδια, μακριά από οικονομικά προβλήματα, ήταν σίγουρα στα συν. Αλλά ήταν ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Ο Ηρακλής πλήρωσε την ιδιοτέλεια του Όγιος. Θεωρώ πως έτσι όπως ενήργησε, ο Ηρακλής πλήρωσε την ιδιοτέλεια του. Το «κλειδί» της φετινής αποτυχίας ήταν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. Για παράδειγμα η Κέρκυρα, παρά το υπέρ της προβάδισμα στην βαθμολογία έκανε έξι μεταγραφές. Εμείς παρά την μεγάλη βοήθεια ενός άγιου ανθρώπου, δεν θέλω να πω το όνομα του, δεν κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις.
Στο πρώτο ραντεβού μεταξύ Όγιος και Παπαδόπουλου στην Κατερίνη εγώ δεν ήμουν παρών και εκεί κατάλαβα πως δεν με ήθελε. Κατάλαβα πως δεν υπήρχε συνεργασία, δεν ήθελε να έχει επαφές με μένα, όχι γιατί είχε πρόβλημα με μένα, αλλά έτσι ήταν σαν άνθρωπος, έτσι έκανε και σε άλλες ομάδες. Αλλά στον Ηρακλή, κανείς δεν είχε το δικαίωμα να κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον. Και λέω προσωπικό συμφέρον πως μετά το τέλος των πλέι-οφ να λέει πως με το δικό του ρόστερ ανέβασε την ομάδα. Είχε την αποδοχή του κόσμου που του έκανε ζημιά.
[wp_ad_camp_2]
Δεν μπόρεσε να το διαχειρισθεί αυτό. Δεν έγινε καμία μεταγραφή και όταν ήρθαν λεφτά από το πουθενά, αποφάσισε με τον μάνατζερ του να κάνει κινήσεις και αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα της αποτυχίας του Ηρακλή. Υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Υπήρχα, εγώ, ο Φώτης Γκιζέλης, αξιόλογοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, αλλά δεν το έκανε. Για περίπου ένα μήνα δεν είχα επαφή και συνεργασία μεταξύ μας, δεν το κρύβω. Δεν υπήρχε τίποτα. Αυτά που έκανε, τα έκανε μόνος του, τα αποφάσιζε μόνος του. Κλασσικό παράδειγμα είναι η μεταγραφή του Σκόρτζα, που με ενημέρωσε η γραμματεία πως έρχεται ο παίκτης. Εγώ δεν ήξερα τίποτα».
[wp_ad_camp_1]
Για το θέμα με τον Όγιος που δεν μπορούσε να είναι στον πάγκο της ομάδας: «Το θέμα των χαρτιών προέκυψε πολύ αργότερα. Δεν είχε παρακολουθήσει σεμινάρια της UEFA και αυτό είναι απαραίτητο για τα Ελληνικά δεδομένα. Εμείς πιστεύαμε πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα, βάσει του ότι ήταν και σε άλλες ομάδες. Εμείς δεν γνωρίζαμε πως δεν είχε πτυχία. Θεωρώ πως ο Όγιος ήταν στοχοποιημένος από την παρουσία του σε άλλες ομάδες, αλλά και στην Κύπρο. Μας έβαλαν απαγορευτικό σε όλα τα παιχνίδια στον πάγκο και εκεί είχαμε πρόβλημα. Το πρόβλημα φυσικά βαραίνει εμάς. Η ΠΑΕ δεν είχε καμία ευθύνη για το ότι δεν μπορούσε να κάτσει στον πάγκο, κάναμε πολλές προσπάθειες για να δοθεί λύση, αλλά έπρεπε να παρακολουθήσει σεμινάρια. Στο παιχνίδι με τον Τύρναβο, έδωσε εντολή για να μην κάνουν προπονήσεις για τρεις ημέρες, προκειμένου να βρεθεί λύση για να κάτσει στον πάγκο. Μιας μορφή πίεσης σε εμάς για να του βρούμε λύση. Ήταν μια χρονιά πολυτάραχη από όλες τις πλευρές. Εγώ δεν μπορούσα να βάλω το στοπ, δεν ήμουν το αφεντικό, γι” αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μια κεφαλή».
Για την κόντρα του κόσμου με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο: «Πιστεύω πως η κόντρα του κόσμου με τον πρόεδρο ήταν γνωστή. Δεν ξέρω γιατί και πως, εγώ φέτος ήρθα στην ομάδα, αλλά η απουσία του ήταν αισθητή. Για παράδειγμα στις μεταγραφικές κινήσεις, έπρεπε να πάρει αποφάσεις, είτε από την Κατερίνη, είτε από Θεσσαλονίκη. Θεωρώ πως ο Παπαδόπουλος είχε ευθύνη. Η ομάδα έφθασε σε κάποιο σημείο να αλλάζει πρόσωπα κάθε μήνα και αυτό επηρέαζε την ομάδα. Ο Ηρακλής είχε πρόεδρο και στα λόγια και στα χαρτιά. Αλλά ο Παπαδόπουλος δεν ήταν παρών στην Μίκρα. Θα έπρεπε να είναι εκεί και να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Θεωρώ πως χαλάρωσε και ηρέμησε και αυτός από τα θετικά αποτελέσματα, πίστεψε πως ο Όγιος θα ανέβαζε την ομάδα, όλοι το πιστέψαμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και φθάσαμε σε ένα σημείο, να μην υπάρχουν χρήματα, παίκτες να μην έχουν λεφτά να πληρώσουν ούτε το ταξί να πάνε στα σπίτια τους και την ομάδα σε μια μεγάλη αβεβαιότητα. Ο Παπαδόπουλος πλήρωσε την απειρία του. Δεν νομίζω πως έγινε σε άλλη ομάδα αυτό. Να πάρει την ευθύνη της ενίσχυσης ένας προπονητής. Έπραξε άπειρα ο Παπαδόπουλος. Θεωρώ πως ο κύκλος του στον Ηρακλή έχει κλείσει και θα πρέπει να δει την επόμενη μέρα. Πρέπει να έρθει ένας άνθρωπος με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα».
Για τα ονόματα των επενδυτών που είχαν ακουστεί: «Αυτά τα σενάρια τα είχα δει και τα έχω ακούσει πολλές φορές. Αυτό που ξέρω εγώ, τα σενάρια αυτά έφεραν μεγάλη αναταραχή στα αποδυτήρια. Όπως και η έλευση των Ιρανών που ήταν εδώ για δύο εβδομάδες, δεν έκανε καλό στην ομάδα».
Για την ψυχολογία των παικτών: «Θεωρώ πως όταν έρχεται ο αγώνας, ξεχνάς τα πάντα και μπαίνεις στο παιχνίδι. Αλλά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, είναι μια σκέψη που δεν βγαίνει από το μυαλό, είναι δύσκολο το οικονομικό κομμάτι και σίγουρα οι παίκτες επηρεάστηκαν αρνητικά από αυτό το πρόβλημα».
Για το πρόβλημα μετακινήσεων: «Είχαμε έντονο πρόβλημα στις μακρινές μετακινήσεις. Στα Ψαχνά και στα Χανιά είχαμε πρόβλημα, φέρανε κάποια χρήματα ορισμένοι φίλαθλοι του Ηρακλή και τους ευχαριστώ γι? αυτό. Είχαμε φθάσει δυστυχώς στο σημείο να προβληματιζόμαστε για το πώς θα μετακινηθούμε. Θα είχαμε γραφθεί στην ιστορία αρνητικά αν δεν κατεβαίναμε».
«Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Όταν είσαι στην κηδεία της γυναίκας σου, δεν μπορείς να μιλάς για γάμο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να αποφασίσεις κάτι, πρέπει να λυθούν πολλά πράγματα και να ξεκαθαριστούν ακόμα περισσότερα».
«Θεωρία μου πως όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές, δεν μιλάμε τόσο για πίεση. Πίεση είναι για κάποιον που δεν έχουν χρήματα, που δεν έχουν να πάρουν γάλα στο παιδί τους, αυτή είναι πίεση. Οι παίκτες είναι ευλογημένοι που κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα».
Η επόμενη μέρα στον Ηρακλή; «Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει στον Ηρακλή είναι ένας άνθρωπος που θα δώσει χρήματα, αλλά και να έχει συναίσθημα. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει επιτυχημένη αυτή την χρονιά».
Πηγή :“Αθλητικό Metropolis”: