Αννα..φτρα

Οι πέντε τυφλοί (ή αλλιώς…η αγάπη είναι ελέφαντας)

ass

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα χωριό της Ινδίας ζούσαν πέντε σοφοί άντρες, που ήταν τυφλοί. Επειδή δεν μπορούσαν να δουν με τα μάτια τους τον κόσμο, χρησιμοποιούσαν όλες τις άλλες αισθήσεις τους και κυρίως τη φαντασία τους. Επίσης χρησιμοποιούσαν τα μάτια των άλλων, γι’ αυτό άκουγαν προσεκτικά τις ιστορίες που τους έλεγαν. Άκουγαν και όσους είχαν ταξιδέψει σε μακρινές χώρες. Έτσι μπορούσαν να γνωρίσουν τον κόσμο και τη ζωή έξω από τον τόπο τους.

                Οι πέντε σοφοί άκουγαν με ενδιαφέρον όλες τις ιστορίες, αλλά κυρίως εκείνες που αφορούσαν ελέφαντες. Ο πρώτος τυφλός φανταζόταν τον ελέφαντα σαν έναν σκληρό βράχο. Ο δεύτερος τον φανταζόταν σαν έναν τεράστιο κορμό δέντρου, ο τρίτος πίστευε ότι μοιάζει με μεγάλο φίδι, ο τέταρτος με ιπτάμενο χαλί και ο πέμπτος με χοντρό σωλήνα.

                Μια ημέρα ένας ελέφαντας μπήκε με βήμα βαρύ στο χωριό και στάθηκε στην πλατεία. Όλοι έτρεξαν να δουν αυτό το τόσο μεγάλο και θορυβώδες ζώο φωνάζοντας: «Ένας ελέφαντας! Ένας ελέφαντας!» Οι πέντε σοφοί, οδηγήθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου βρισκόταν ο ελέφαντας και προχώρησαν για να δουν με τα μάτια της αφής το πλάσμα που είχε μονοπωλήσει τις συζητήσεις και τη σκέψη τους τόσο καιρό.

                Ο πρώτος ψηλάφισε την πλαϊνή πλευρά του και δήλωσε: «Ο ελέφαντας είναι ένας πολύ ψηλός βράχος με σκληρή επιφάνεια!» Ο δεύτερος άντρας άγγιξε τα πόδια του και αναφώνησε: «Είναι όπως τον φανταζόμουν, ένας τεράστιος κορμός δέντρου!» Ο τρίτος έπιασε την ουρά του. «Ο ελέφαντας είναι ένα τεράστιο φίδι», είπε. Ο τέταρτος τυφλός σοφός έπιασε το αυτί του ελέφαντα και δήλωσε ικανοποιημένος: «Πιστεύω ότι ο ελέφαντας είναι ένα μαγικό χαλί, που μπορεί να πετάξει πάνω από τα βουνά και τα δάση!» Ο πέμπτος, που κατά σύμπτωση έπιασε την προβοσκίδα, απέρριψε όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι και υποστήριξε, ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας μεγάλος ελαστικός σωλήνας.

                Και θα συνέχιζε ο καθένας να εμμένει στα όσα είχε φανταστεί, αν δεν ακουγόταν η φωνή ενός παιδιού, που τους έλεγε: «Την αλήθεια θα τη βρεις, αν τη θέση σου αλλάξεις!» Οι πέντε τυφλοί σοφοί υπακούοντας, άλλαξαν θέσεις και αγγίζοντας από ένα διαφορετικό μέρος του ζώου, άρχισαν να μην είναι τόσο σίγουροι για το τι τελικά είναι ο ελέφαντας…

Υ.Γ. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική, τη δική του πραγματικότητα, τη δική του αντίληψη…δε σημαίνει απαραίτητα, ότι είναι και η αλήθεια! Το ‘πιασες;;;

Most Popular

To Top