Ποδόσφαιρο

«Δική μου απόφαση να έρθω στον Ηρακλή»

Για την ομάδα του Ηρακλη αναφέρθηκε με συνεντευξη του στο SDNA ο Μιχάλης Κωνσταντίνου

Πως πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα από την Κύπρο;

«Πριν έρθω στην Ελλάδα και όντας 17-18 χρονών είχα βγει πρώτος σκόρερ στην Κύπρο. Οι μεγάλες ομάδες της Κύπρου είχαν ενδιαφερθεί για μένα. Σίγουρα δεν ήμουν ελεύθερος από το Παραλίμνι,άρα έπρεπε να γίνει μεταγραφή. Από Ελλάδα τότε είχα προσφορές από Αθηναϊκό, Πανιώνιο και Ηρακλή. Είχα τότε γνωριστεί και είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με τον μάνατζερ μου Πασχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά με είχε αναλάβει. Τότε άρχιζαν οι συζητήσεις.

Στον Αθηναϊκό ήταν προπονητής ο Πρόκοπ, ο οποίος με ήθελε και ήταν προπονητής μου την προηγούμενη χρονιά στο Παραλίμνι. Ο πρόεδρος του Πανιωνίου τότε με ήθελε πάρα πολύ και ο μάνατζερ μου ήθελε να πάω στον Πανιώνιο, διότι θα ήμουν και κοντά του, μιας και έμενε στην Αθήνα. Την απόφαση να πάω στον Ηρακλή την πήρα μόνος μου, δεν ρώτησα κανέναν άλλον. Είχα όνειρο να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Είχα καλύτερες προτάσεις από την Κύπρο, αλλά εγώ ήθελα να ζήσω το όνειρο μου και να παίξω στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τότε ήμουν στρατό και είχε έρθει και ο πρόεδρος του Πανιωνίου στο στρατόπεδο και μιλήσαμε. Μάλιστα στον Πανιώνιο τότε προπονητής ήταν και ο μακαρίτης ο πεθερός μου (σ.σ. o αδικοχαμένος Γιάννης Κυράστας). Τελικά όμως πήγα στον Ηρακλή. Συγκεκριμένα και ενώ ήμουν στο στρατόπεδο πήρα τηλέφωνο τον πρόεδρο του Ηρακλή και του είπα, ότι θα πάω εκεί».

Τι σημαίνει για σένα ο Ηρακλής;

«Η αλήθεια είναι, ότι όταν αποφάσισα να πάω στον Ηρακλή το έκανα, διότι πίστευα ,ότι ήταν μεγαλύτερη ομάδα και από τον Αθηναϊκό και από τον Πανιώνιο. Βέβαια δεν είχα ιδέα ούτε ποιοι παίκτες αγωνιζόντουσαν ούτε ποιος ήταν προπονητής. Τότε στον Ηρακλή πήγα μέσα Αυγούστου, καθώς ήμουν φαντάρος νωρίτερα. Θυμάμαι τότε, ότι πήγα Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη και Σαββατοκύριακο παίζαμε φιλικά στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Έκανα μία πρωινή προπόνηση και ταξιδέψαμε κατευθείαν για Αθήνα. Δεν γνώριζα τότε, ότι υπήρχαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές στον Ηρακλή, όπως ο Χατζίδης και ο Κωφίδης και άλλοι. Τεράστιες προσωπικότητες, μιλάμε τώρα για ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ηρακλής ήταν ένα σχολείο για μένα, ήταν η καλύτερη κίνηση που έκανα. Με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια της καριέρας μου. Συνδέθηκα συναισθηματικά με την ομάδα τον κόσμο αλλά και την πόλη».

Ποιος σε προσέγγισε από τον Παναθηναϊκό και πως έγινε η μεταγραφή σου στον Ηρακλή;

«Σ΄ όλη μου την καριέρα δεν είχα επαφή άμεσα με τις ομάδες και τους προέδρους. Είχα τον μάνατζερ μου τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, που αναλάμβανε τα πάντα. Εγώ το μόνο, που ήθελα είναι να συγκεντρώνομαι στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα γνώριζα τις προτάσεις που υπήρχαν. Όταν φυσικά υπήρχε κάτι συγκεκριμένο και όταν είχε επίσημο χαρακτήρα. Όλα αυτά μου τα μετέφερε ο εκπρόσωπος μου. Μην ξεχνάς τότε, ότι εγώ δεν ήμουν ελεύθερος. Πρώτα απ΄όλα ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τα βρει με την ομάδα μου τον Ηρακλή και μετά να έχω επαφή εγώ. Σίγουρα γνώριζα το ενδιαφέρον τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού».

«Όνειρο, που έγινε πραγματικότητα η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό- Με πρότειναν οι Αναστασιάδης- Κυράστας»

Γιατί επέλεξες τον Παναθηναϊκό τότε;

«Εγώ τότε ήξερα, ότι επίσημη πρόταση υπήρχε μόνο από τον Παναθηναϊκό, από καμία άλλη ομάδα. Ήταν μία πολύ ακριβή μεταγραφή για τα τότε δεδομένα. Σίγουρα βοήθησε πολύ, ότι προπονητής είχε πάει την προηγούμενη χρονιά ο Άγγελος Αναστασιάδης, που τον είχα προπονητή και στον Ηρακλή. Μάλιστα ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε πάει και είχε πει στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, τον Άγγελο Φιλιππίδη, ότι με θέλει στην ομάδα.

Στη συνέχεια έφυγε ο Αναστασιάδης και ήρθε ο Γιάννης Κυράστας, με τον οποίο είχα συνεργαστεί στον Ηρακλή, την προηγούμενη χρονιά. Και ο Γιάννης Κυράστας ζήτησε από τον Άγγελο Φιλιππίδη να με φέρει στην ομάδα. Αφού έγινε η συμφωνία λοιπόν, ο Άγγελος Φιλιππίδης μου είπε χαρακτηριστικά: «Οι δύο προπονητές που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, που είχαν δουλέψει και μαζί σου, μου είπαν ότι σε θέλουν». Ουσιαστικά υπεύθυνος για την μεταγραφή μου ήταν ο Άγγελος Φιλιππίδης, που το είχε αναλάβει μάλιστα όλο αυτό. Για μένα η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό ήταν ένα όνειρο, το οποίο γινόταν πραγματικότητα».

«Αυτά μου είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τον Νοέμβριο του 2004- Δεν ξέρω αν μίλησε ο εκπρόσωπος μου με τον Παναθηναϊκό»

Καλοκαίρι 2005! Πηγαίνεις από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό! Τι ακριβώς συνέβη;

«Το καλοκαίρι εκείνο τελείωνε το συμβόλαιο, που είχα με τον Παναθηναϊκό. Πολλούς μήνες νωρίτερα λοιπόν και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2004 με κάλεσε ο Γιάννης ο Βαρδινογιάννης στο γραφείο του. Μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση η κίνηση αυτή. Μιλήσαμε ,τότε και μου είπε: « Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο σου, αν θες να πας να αγωνιστείς στο εξωτερικό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά το μόνο που θέλω είναι να μην πας στον Ολυμπιακό. Να ξέρεις ότι η πόρτα του Παναθηναϊκού είναι ανοιχτή για σένα».

Τελείωσε η σεζόν τότε και πήγα για ένα μήνα διακοπές σ΄ένα μακρινό μέρος μ΄έναν φίλο μου. Δεν είχα επαφή με κανέναν, ούτε καν με τον εκπρόσωπο μου. Τώρα, αν ο Παναθηναϊκός έκανε κάποια πρόταση στον εκπρόσωπο μου τότε, ούτε το γνωρίζω, ούτε το έψαξα. Γραφόταν σε διάφορες εφημερίδες, ότι θα πάω στον Ολυμπιακό. Εγώ τότε δεν ήξερα τίποτα. Ίσως οι εφημερίδες να γνώριζαν περισσότερα απ’ όσα ήξερα εγώ».

Most Popular

To Top