Ποδόσφαιρο Ηρακλής

Για δες ποιος μιλάει!

την κωμικοτραγική παραδοχή ότι η ΕΠΟ ήταν λάθος ο υποβιβασμός στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από τη Super League, του Ολυμπιακό Βόλου, της Καβάλας και του Ηρακλή προέβη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, στο ΔΣ της ομοσπονδίας της Τετάρτη 25/7. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, όταν η ΕΕΑ αποφάσιζε τον υποβιβασμό του Ηρακλή και τον αφανισμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, σφύριζε αδιάφορα. Είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ που δεν ανέλαβε καμία απολύτως ευθύνη και επέτρεψε στην πολιτεία να… εισβάλει βίαια στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και να πάρει αποφάσεις.

www.iapopsi.r

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α» κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων τόνισε χαρακτηριστικά: «Να τους βάλουμε να παίξουν στη Β΄ ή Γ΄ Εθνική δεν είναι σύννομο, αλλά πρέπει να τους βάλουμε γιατί αδικήθηκαν».

Για να μην ξεχνιόμαστε

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα με απόφαση της ΕΕΑ δεν πήραν άδεια συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν τιμωρηθεί από την ΕΠΟ για στημένους αγώνες. Η ΕΠΟ, αφενός επειδή δεν ήθελε να αναλάβει καμία απολύτως ευθύνη και αφετέρου διότι ήθελε να δείξει στην Πολιτεία ότι είναι… καλό παιδί, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία και άφησε τις δύο ομάδες στην τύχη τους.

Ο δε Ηρακλής είχε τιμωρηθεί για πλαστογραφία, μη αδειοδότηση και προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια από την ΕΠΟ, ενώ από την ΕΕΑ δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Τώρα, όλοι αυτοί που αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν τις ποινές που βγήκαν από σχεδόν όλες τις επιτροπές της ομοσπονδίας (ΕΙΜ, πειθαρχική επιτροπή, επιτροπή εφέσεων, διαιτητικό δικαστήριο, εκτελεστική γραμματεία) και από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έρχονται σαν να προέκυψαν από παρθενογένεση να παραδεχθούν ότι ένα ολόκληρο σύστημα συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων έκανε… «λάθος», να μιλήσουν για αδικία με χρονοκαθυστέρηση ενός έτους και να προσφέρουν ως αντάλλαγμα για το κακό που παραδέχονται ότι έκαναν μερική αποκατάσταση στη Football League ή Football League 2. Ωστόσο, η μεθόδευση είναι προδήλως παράνομη και γι’ αυτό η υπόθεση έχει μετατραπεί σε αξιολύπητο παζάρι.

Θέμα νομιμότητας

Επίσης επειδή υπάρχει θέμα νομιμότητας πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ομάδων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προσφύγει κανείς στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πέρυσι για διάφορους λόγους υποβιβάστηκαν στη Δ΄ Εθνική πάνω από δέκα ομάδες (Εθνικός, Ιωνικός, Αναγέννηση Καρδίτσας κ.ά.) οι οποίες βρίσκονται… εκτός σχεδίου.

Χατζηαποστόλου: «Δεν έπρεπε να δεχθούμε τις αποφάσεις της ΕΕΑ»

Ο Βασίλης Χατζηαποστόλου τόνισε: «Είναι αντρίκιο να λέμε ότι κάναμε λάθος. Δεν έπρεπε να δεχτούμε τις αποφάσεις της ΕΕΑ να τους βάλουμε στη Super League».

Ο εκπρόσωπος της Super League, Γιάννης Μώραλης, διαφώνησε στη λογική οι ομάδες της κατηγορίας του να γίνουν 18 και να ανέβουν του χρόνου από τη Β΄ Εθνική πέντε ομάδες αντί για τρεις, ενώ από τη νομική υπηρεσία φέρεται να ειπώθηκε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση τέτοια ώστε να μην αντιδράσει κανένας και προσφύγει στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό προτάθηκε να δοθεί οικονομική ενίσχυση.

Συνάντηση με Γιάννη Ιωαννίδη

Μετά από όλο αυτό τον χαμό, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, στην οποία θα μετάσχουν η ΕΠΟ, η Super League, η Football League και οι τρεις ομάδες. Μετά δηλαδή τις παλινωδίες των ανθρώπων που κρατούν την τύχη του ποδοσφαίρου στα χέρια τους, το μπαλάκι πετάχτηκε ξανά στην πολιτεία που καλείται να αποφασίσει για το μέλλον των τριών αυτών ομάδων (Ολυμπιακού Βόλου, Καβάλας και Ηρακλή) και κατά συνέπεια των τριών κατηγοριών, που η καθεμία εγείρει τις δικές της –οικονομικές– απαιτήσεις προκειμένου να δεχτούν τις εν λόγω ομάδες.

 

Αποκαλύψεις για τα προνόμια των «golden boys» της ΕΠΟ

Το έγγραφο που έστειλε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας Μανώλης Παλάσκας, ο οποίος ζητούσε να γίνει οικονομικός έλεγχος για το 2011, στα χρήματα που έχουν εισπράξει από την ομοσπονδία μέλη του Δ.Σ. και υψηλόβαθμα στελέχη, πυροδότησε μία συζήτηση με ένταση, ύβρεις αλλά και αρκετές αποκαλύψεις για τα προνόμια που έχει η νομενκλατούρα της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παλάσκας αναφέρθηκε στον νομικό σύμβουλο Θεόδωρο Κουρίδη, ρωτώντας να μάθει αν εξακολουθεί να είναι υπάλληλος από τη στιγμή που έχει δηλώσει ότι έχει παραιτηθεί και αν έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, έχοντας πάρει τη νόμιμη αποζημίωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο συμβούλους, τους Άρη Σταθόπουλο και Νίκο Προύντζο, για τους οποίους είπε ότι το 2011 εισέπραξαν από την ομοσπονδία περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Σταθόπουλος εκ Μεσσηνίας το παραδέχτηκε και δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις συχνές του παρουσίες στην ΕΠΟ το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση των στημένων αγώνων και των άλλων παρανομιών. Ο κ. Προύντζος παρουσίασε βεβαίωση αποδοχών που κατέθεσε στην Εφορία, σύμφωνα με την οποία εισέπραξε από την ΕΠΟ το ποσό των 6.200 ευρώ, αλλά έχασε την ψυχραιμία του και φέρεται να αποκάλεσε τον Παλάσκα «βλάκα» και «μαλ…», ενώ τον απείλησε ότι θα χάσει τις εκλογές της ένωσής του από τον Ηλία Χατζή. Επίσης φέρεται να ανέμειξε στην κουβέντα το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια.

Στη συνέχεια ο κ. Παλάσκας ρώτησε αν υπάρχει στέλεχος της ΕΠΟ που να αμείβεται με 10.000. ευρώ, αναφέρθηκε σε μέλος του Δ.Σ. που δεν έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τη θέση που κατέχει και αποκάλυψε ότι ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης, ο εκτελεστικός γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου και ο διευθυντής Χρήστος Υφαντής κυκλοφορούν με αυτοκίνητα που τους έχει παραχωρήσει η ομοσπονδία.

Τέλος, ο Βασίλης Χατζηαποστόλου ρώτησε αν υπήρχαν μέλη του Δ.Σ. που πήγαν στην Πολωνία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Εθνικής στο EURO και εισέπρατταν ημερησίως 30 ευρώ ως αποζημίωση από την ΕΠΟ. Σ’ εκείνο το σημείο το μέλος του Δ.Σ., Βαγγέλης Μαζαράκης, είπε: «Εγώ δεν πήρα τίποτα, μπορείτε να ελέγξετε όλα τα προσωπικά μου στοιχεία», ενώ αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα και το επίσης μέλος του Δ.Σ., Γιάννης Δεσύλας. Γενικότερα, όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, στους κύκλους της ΕΠΟ, όντας σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ομοσπονδίας, παρατηρείται μια πολύ… ευχάριστη ατμόσφαιρα με όλες αυτές τις αντιδράσεις να παίζουν τον δικό τους ρόλο για την επόμενη μέρα.

Νέος πρόεδρος ο Μώραλης, αλλά με νομικό κενό λόγω… ΕΠΟ !

Aναμενόταν και ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες. Ο Γιάννης Μώραλης είναι ο νέος πρόεδρος της Super League καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού με 13 ναι έγινε ο ισχυρός άνδρας της λίγκας με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να δηλώνουν απών παρότι ήταν στη συνεδρίαση, ενώ έλειπαν ο Ατρόμητος και η Δόξα Δράμας. Ο Γιάννης Μώραλης είναι ο τρίτος πρόεδρος της Super League που προέρχεται από τον Ολυμπιακό στα έξι χρόνια που υπάρχει η Super League.

Για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, αναδείχθηκε αναπληρωτής πρόεδρος, ο Γιώργος Μποροβήλος με 14 ναι (απών δήλωσε ο Παναθηναϊκός, ενώ έλειπαν ο Ατρόμητος και η Δόξα Δράμας).

Μώραλης: «Θα καταλάβουν ότι επιλέχθηκα σωστά»

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Γιάννης Μώραλης τόνισε: «Είναι μια δύσκολη περίοδος, κάνουμε μια νέα προσπάθεια να μπει το πρωτάθλημα σε νέα λογική. Να σταματήσει η απαξίωση του ποδοσφαίρου. Ευελπιστώ ότι όσες ομάδες δε με ψήφισαν, το έκαναν λόγω των πιέσεων που δέχονται. Θα καταλάβουν ότι σωστά επιλέχθηκα. Δεν είναι στα πλάνα μας η αύξηση των ομάδων, τουλάχιστον με βάση αυτά που έχουμε συζητήσει».

Το… κενό στη διαδικασία

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι σε όλη τη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου προέδρου της Λίγκας, υπάρχει ένα νομικό… κενό εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΠΟ να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση ή τις όποιες αποφάσεις αδειοδότητης, προκειμένου να είναι σίγουρο ποιες ομάδες θα παίζουν στη Super League την ερχόμενη σεζόν. Στην ψηφοφορία, λοιπόν, της Λίγκας, συμμετείχαν οι περυσινοί εταίροι της Λίγκας, αφού πρώτα επικυρώθηκε η βαθμολογία. Βάση του κανονισμού Δόξα, Παναιτωλικός και Εργοτέλης είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία (παραμένουν μέλη για 10 ημέρες μετά την επικύρωση). Θα πρέπει να πούμε πάντως, ότι στην εκλογή του Μώραλη ρωτήθηκαν Πλατανιάς, Βέροια και Πανθρακικός οι οποίοι και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πρόεδρο της Λίγκας.

Most Popular

To Top