Ποδόσφαιρο Ηρακλής

Έφτασε η στιγμή της αλήθειας

Η πιο καθοριστική μέρα για τπυς "κυανόλευκους"Το 24ωρο της Πέμπτης 20/9 είναι το πλέον κρίσιμο στο θέμα της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, το οποίο προέκυψε έπειτα από την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για την «αποκατάσταση» Ηρακλή, Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας με την τοποθέτηση τους άμεσα στη Β’ Εθνική.

Και μπορεί όλα να δείχνουν τις τελευταίες ώρες πως Σούπερ Λίγκα και ΟΠΑΠ δεν τα βρίσκουν στα οικονομικά ανταλλάγματα για την αύξηση της μεγάλης κατηγορίας από 16 σε 18 ομάδες από τη σεζόν 2013-14 (κατ’ εφαρμογή του σχεδίου για την άνοδο τεσσάρων από τη Β’ Εθνική στο φινάλε της περιόδου 2012-13 και την πτώση 2 στη δεύτερη κατηγορία), αλλά η όλη υπόθεση τώρα θα πάρει φωτιά.

 

Συγκεκριμένα μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στη Β’ Εθνική. Η μικρή λίγκα ενέταξε Ηρακλή, Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα στη δεύτερη κατηγορία αυξάνοντας τις ομάδες από 18 σε 21, αποφασίζοντας την τροποποίηση του καταστατικού της, αλλά αν δεν ισχύει το προαναφερόμενο 4-2 τότε τα πράγματα αλλάζουν… Οι ομάδες της Β’ Εθνικής δύσκολα θα πουν «ναι» στους τρεις χωρίς το αντάλλαγμα της μιας επιπλέον θέσης ανόδου, ωστόσο, το μπέρδεμα δεν είναι καθόλου απλό. Η ΕΠΟ αποφάσισε και ζήτησε από την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής να εντάξει τους τρεις στη Β’ Εθνική φέτος (όπως και έπραξε), αλλά τώρα αυτό αν ανατραπεί θα φέρει παράπλευρές απώλειες και η συνέχεια θα είναι από δύσκολη ως δραματική.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η Σούπερ Λίγκα εξ αρχής εμφανίστηκε με δημόσιες τοποθετήσεις θετική στην αναδιάρθρωση αρκεί η ΕΠΟ να της το έλεγε (όπως και έγινε) και έτσι να προέκυπτε νομικό έρεισμα, αλλά εν συνεχεία το θέμα μπήκε στο παζάρι των χορηγικών προγραμμάτων από τον ΟΠΑΠ.

Άρα, αποδεικνύεται πως το πρόβλημα είναι οικονομικό και όχι κανονιστικό. Αυτό το οικονομικό, ωστόσο, δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς και άρα δεν τίθεται πλέον η δικαιολογία της μη νομιμότητας. Την ίδια στιγμή η Σούπερ Λίγκα έχει ακόμα ανοικτά θέματα με την Πολιτεία ως προς τις δικές της προβληματικές ΠΑΕ και θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν αρνηθεί τη ξεκάθαρη κυβερνητική διάθεση αποκατάστασης των τριών, η οποία νομιμοποιήθηκε ποδοσφαιρικά και από την ΕΠΟ ώστε να μην μπορεί κανείς να μιλήσει για κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

Η δε Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάει κόντρα στην αρχική συμφωνία Πολιτείας – ΕΠΟ θα έχει επίσης τεράστιο θέμα επιβίωσης γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένει σχεδόν καθόλου έσοδα από επιχορηγήσεις. Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει ένας γόρδιος δεσμός που δύσκολα θα λυθεί πέρα από τη μη συμφωνία ΟΠΑΠ – Σούπερ Λίγκας. Όλα αυτά βέβαια ξεκινούν και τελειώνουν στην κοινή γραμμή Πολιτείας και ΕΠΟ να μπουν ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα άμεσα στη Β’ Εθνική. Αν αυτό δεν γίνει (και ανεξάρτητα με την αύξηση των ομάδων τον επόμενο χρόνο στη Σούπερ Λίγκα) τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια.

Μια προοπτική λοιπόν, είναι, αν η μεγάλη κατηγορία επιμείνει και δεν δεχθεί την προσφορά του ΟΠΑΠ, οι τρεις να μπουν στη δεύτερη κατηγορία με ανταποδοτικό αντάλλαγμα τα απαραίτητα χρήματα επιβίωσης της Β’ Εθνικής, σύμφωνα με το σχέδιο του Ιωαννίδη. Αυτό το 24ωρο είναι κρίσιμο και από αυτό θα εξαρτηθούν όλες οι εξελίξεις που μπορεί και να τινάξουν όλο το σύστημα στον αέρα σε βάθος λίγων μηνών ή και ημερών.

Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις που θα παρθούν προφανώς και έχουν περισσότερες από μια ανάγνωση. Οι δε τρεις ομάδες, αν δεν μπουν στη Β’ Εθνική θα προχωρήσουν δικαστικά… Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα κατατεθούν αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Όσο για την κλήρωση της δεύτερης κατηγορίας, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα λογικά άμεσα θα ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί με το βασικό ερώτημα αν θα έχει 18 ή 21 ομάδες. Μάλιστα, πηγές μας αναφέρουν πως πέντε τουλάχιστον ομάδες (ανάμεσα τους και οι τέσσερις που ήταν αρνητικές στην είσοδο Ηρακλή, Ολυμπιακού Βόλου, Καβάλας – δηλαδή η Νίκη Βόλου, ο Απόλλων, η Λάρισα, η Παναχαϊκή και ίσως η Καλλονή) να πιέσουν μέσω εξώδικων για εδώ και τώρα κλήρωση με 18 ομάδες!

Και μπορεί να φαίνεται πολύ εύκολο να αποφασισθεί το «πάμε με 18», αλλά στην πράξη θα αποδειχθεί πως αυτό κρύβει πολλούς παραμέτρους και παγίδες. Η μεγαλύτερη είναι να μπλοκαριστεί η έναρξη του πρωταθλήματος από Καβάλα, Ολυμπιακό Βόλου και Ηρακλή αν δεν είναι μέσα στην κλήρωση (δεν είναι διόλου παράλογο να κινηθούν από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για την τοποθέτηση τους στη Β’ Εθνική).

Άρα, πιθανότατα, αντί να τελειώσουν όλα να γίνει ακριβώς το αντίθετο (στη Β’ Εθνική) και να αρχίσουν όλα…

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ομάδες (όπως ο Πανσερραϊκός και δεν είναι μόνος του – έχει μαζί τους τις περισσότερες ΠΑΕ της Β’ Εθνικής), που δεν θέλουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα αν δεν ξεκαθαρίσει από την αρχή το μέγεθος της επιχορήγησης που θα υπάρξει στη δεύτερη κατηγορία μέσω των χορηγικών προγραμμάτων του ΟΠΑΠ. «Αν δεν ξεκαθαρίσει το οικονομικό δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε…», έχει επισημάνει σε ανύποπτη στιγμή ο πρόεδρος των «λιονταριών» και β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Β’-Γ’ Εθνικής Πέτρος Θεοδωρίδης…

Πηγή: apollon1891.gr

Most Popular

To Top