Ελλάδα

Απο Σουπερλίγκα, 6 χρόνια μετά έγινε Σουπερ Λίμπα

Το μπάχαλο στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας την Τετάρτη, ήρθε να καταδείξει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, ότι διοργανώτρια αρχή ουσιαστικά έχει τελειώσει.

 

iapopsi.gr

Δεν είναι το ντου των οπαδών της ΑΕΚ και οι συνέπειες, όσο η αδυναμία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου να στηρίξουν το προϊόν, που πλέον έχει πιάσει… πάτο.

Ίσως η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η διάλυση του συγκεκριμένου συνεταιρισμού, ο οποίος ξεκίνησε “μετά βαΐων και κλάδων” το 2006 από τους εκσυγχρονιστές του ποδοσφαίρου, οι οποίοι τώρα… αγνοούνται.

Το όραμα του Γιάννη Βαρδινογιάννη, του Πέτρου Κόκκαλη, του Ντέμη Νικολαΐδη, του Κώστα Πηλαδάκη και του Χρήστου Πανόπουλου, για ένα νέο ποδόσφαιρο με τεράστια έσοδα που θα προέκυπταν από την αύξηση των εσόδων, μόλις έξι αγωνιστικές σεζόν μετά, γίνεται συντρίμμια, με όλα αυτά που συμβαίνουν.

Δεν είναι φυσικά μόνο τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν την Τρίτη (σ.σ. για τα οποία έχετε ενημερωθεί από το iapopsi.gr με άλλο θέμα), είναι κυρίως ότι από τα βασικά μέρη του σχεδίου της δημιουργίας της Σούπερ Λίγκας, δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα και το ποδόσφαιρο, μέρα με την ημέρα, βουλιάζει ακόμα περισσότερο.

Τι είχαν πει οι οραματιστές της Σούπερ Λίγκας; Τα θυμίζουμε επιγραμματικά:

α) Θα δημιουργηθεί ένα προϊόν καλής ποιότητας που θα προσελκήσει επενδυτές

β) Οι επενδυτές και η άνοδος των ομάδων θα φέρει χορηγούς

γ) Τα έσοδα τις χορηγίες θα αυξηθούν

δ) Η Σούπερ Λίγκα θα στηρίξει τη Β΄ και Γ΄ Εθνική.

Τι έχει συμβεί έξι χρόνια μετά; Επιγραμματικά επίσης αναφέρουμε:

α) Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό και την αναλαμπή του Παναθηναϊκού, το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει πιάσει πάτο.

β) Τα έσοδα της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος περιορίστηκαν στην χορηγία του ΟΠΑΠ και το τηλεοπτικό συμβόλαιο της NOVA

γ) Οι ομάδες “βουλιάζουν” στα χρέη, αφού κανείς από τη Σούπερ Λίγκα δεν έχει φροντίσει να βάλει μια τάξη

δ) Τα πρωταθλήματα της Β΄και Γ΄Εθνικής καταρρέουν οικονομικά τη στιγμή που η Σούπερ Λίγκα δεν τους αποδίδει ούτε καν τα συμφωνηθέντα.

ε) Η Σούπερ Λίγκα έχει γίνει ένας… θίασος –όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους ανθρώπους της (σ.σ. Πανόπουλος)– ο οποίος περιφέρεται και συμπεριφέρεται ανάλογα με τις περιστάσεις (σ.σ. αδειοδοτήσεις)

στ) Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη μπάλα.

Οι αδειοδοτήσεις…

Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι η φετινή “καυτή πατάτα” και ο βασικός λόγος που συμβαίνουν όλες αυτές οι… ομορφιές. Για να μπορέσουν να… εξυπηρετήσουν τις έξι ομάδες που δεν πήραν άδεια συμμετοχής, σε συνεννόηση με την ΕΠΟ, οι άνθρωποι της Σούπερ Λίγκας, θέλουν να αλλάξουν ξανά τον κανονισμό.

Τον κανονισμό που παράνομα άλλαξε στα μέσα της χρονιάς και η τιμωρία του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν πήραν αδειοδότηση,  μετατράπηκε σε ποινή απαγόρευσης μεταγραφών και αποκλεισμό από την Ευρώπη για τις ομάδες που θα έπαιρναν το εισιτήριο.

Παράνομα, θα άλλαζε ξανά ο κανονισμός (σ.σ. ο νόμος δεν επιτρέπει καταστατικές αλλαγές στα μέσα στης σεζόν) την Τρίτη, ώστε οι τιμωρίες να γίνουν πιο… ελαστικές και ομάδες να μπορούν να κάνουν ολίγες μεταγραφές. Η παρουσία των οπαδών της ΑΕΚ, απλά ματαίωσε το σχέδιο, τη Δευτέρα ωστόσο, το Δ.Σ. της Λίγκας συνεδριάζει και μαζί γίνεται και Γενική Συνέλευση, ώστε να περάσουν οι αλλαγές στον κανονισμό, που στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθούν και από την ΕΠΟ.

Περί… ισονομίας!

Αυτή είναι η δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο, λοιπόν. Αυτή είναι η ισονομία, που θέλει τον Ηρακλή να πέφτει κατηγορία και να διαλύεται την προηγούμενη χρονιά και τις ομάδες με τα ίδια προβλήματα, την επόμενη σεζόν να δέχονται τα… χάδια. Όταν ο ΟΦΗ τη χρονιά που ο Ηρακλής έπεσε, αγωνίστηκε χωρίς αδειοδότηση στη Σούπερ Λίγκα, ότι και να πει κανείς, δεν μπορεί να μιλήσει για δικαιοσύνη και ισονομία.

Οι πρωτεργάτες αγνοούνται!

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, πριν από πολλά χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει η διαμάχη του ποδοσφαίρου με την Πολιτεία, είχε πει για τα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού: “Σε λίγα χρόνια αυτούς θα τους ψάχνουμε και δεν θα τους βρίσκουμε”. Πόσο δίκιο είχε…

Δανειζόμαστε τη φράση του και τη μεταφέρουμε μερικά χρόνια μετά. Το 2006, όταν και δημιουργήθηκε η Σούπερ Λίγκα. Αν κανείς ψάξει να βρει σήμερα τους πρωτεργάτες της Σούπερ Λίγκας, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Σέρλοκ Χολμς για να τα καταφέρει. Ο Πέτρος Κόκκαλης δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ο Ντέμης Νικολαΐδης έφυγε και τώρα προσπαθεί να επιστρέψει, ο Γιάννης Βαρδινογοάννης δηλώνει απών, ο Κώστας Πηλαδάκης αποχαιρέτησε.

Ο μοναδικός που έχει μείνει, είναι ο Χρήστος Πανόπουλος, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία, όπου βρεθεί και όπου σταθεί να κατηγορεί τη Σούπερ Λίγκα και να την αποκαλεί “θίασο”.

Κονόμα και ρεμούλα!

Αλλά έτσι είναι. Όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι χωρίς να το πιστεύεις και το κυριότερο, όταν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο και δεν έχεις πλάνο. Οι ομάδες βρέθηκαν στο… έλεος των άσχετων και των επιτήδειων. Ο πρώτοι έχασαν, οι δεύτεροι πλούτισαν.  

Όταν μια συγκεκριμένη κάστα δικηγόρων που λυμαίνεται την ΕΠΟ, επέμενε – αποφάσιζε – επέβαλε και τελικά πέρασε κανονισμό, που οι ποδοσφαιριστές όταν δεν έπαιρναν μία δόση του πενταετούς συμβολαίου του, τότε είχαν δικαίωμα όχι μόνο να μείνουν ελεύθεροι, αλλά να εισπράξουν όλο το ποσό του συμβολαίου τους και για τα πέντε χρόνια εις διπλούν! Σκεφτείτε οι δικηγόροι τι λεφτά έβγαλαν από τους πελάτες τους με τις απολύτως ελεγχόμενες επιτροπές της ΕΠΟ να βγάζουν σωρηδόν τέτοιες αποφάσεις.  

Και οι ομάδες, έβγαζαν πλαστές ενημερότητες για να κάνουν μεταγραφές, τη στιγμή που κανείς δεν έκανε τίποτα, ούτε η πολιτεία, ούτε οι διοργανώτριες, ούτε ο ΠΣΑΠ, ούτε κανένας φορέας του ποδοσφαίρου.  

Οι ευθύνες της ΕΠΟ

Όσο για τις διοικήσεις της ΕΠΟ, θα πρέπει σαφώς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους διαχρονικά. Διότι τόσο η προηγούμενη διοίκηση, αυτή του Βασίλη Γκαγκάτση, όσο και η νυν διοίκηση, αυτή του Σοφοκλή Πιλάβιου επέτρεψαν να συμβούν όλα τα παραπάνω, χωρίς να χαράξουν έναν καταστατικό χάρτη, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση και αφήνοντας την κατάσταση ανεξέλεγκτη, με αντάλλαγμα την ψήφο της Σούπερ Λίγκας στις Γενικές Συνελεύσεις όπου ψηφίζονταν οι διοικητικοί και οικονομικοί απολογισμοί.

Most Popular

To Top