Επικαιρότητα

¨Εφυγε ο Νέλσον Μαντέλα

Σεισμός στην ΘεσσαλονίκηΟ Νέλσον Μαντέλα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Ο «Μαντίμπα» πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

«Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες (…) αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει», είχε γράψει για την ημέρα της αποφυλάκισής του

«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του», τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας», συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, «τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του».

«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ’ όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ

 

 

 

 

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Καιρό τώρα έμπαινε κι έβγαινε από το νοσοκομείο. Η συνήθης διάγνωση: λοίμωξη του αναπνευστικού. Γύρω του παίχτηκε και ένα παιχνίδι εξουσίας. Αν, ποιος και πότε θα τραβήξει την πρίζα. Πρώην σύζυγοι, η νυν, παιδιά, εγγόνια. Και ένα έθνος να παρακαλά και να προσεύχεται να γίνει καλά ο «Μαντίμπα» τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η Νότιος Αφρική. Ήταν ο αγώνας της κατά του ρατσισμού και του Απαρτχάιντ. Ήταν το σύμβολο του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο άνθρωπος που πέρασε 27 χρόνια κλεισμένος σε ένα κελί σχεδόν 2Χ2 και βγήκε με το όνειρο να σώσει το λαό του.

Η προεδρία του δεν έχει να επιδείξει κάτι που να έμεινε στην ιστορία. Αλλά ήταν αρκετή για να ενώσει τους Νοτιοαφρικανούς, μαύρους και λευκούς.

Το παρατσούκλι του, το καιρό που ήταν φυλακισμένος, ήταν Μπαφάνα. Σήμερα, η εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής έχει το ίδιο παρατσούκλι εις διπλούν (Μπαφάνα – Μπαφάνα

 

Most Popular

To Top