Αννα..φτρα

Το κόστος του να «ζεις»

86b29Σκέψου αυτό: είσαι έτοιμος να περιηγηθείς σε ένα από τα ωραιότερα παλάτια του κόσμου και να θαυμάσεις σπάνιες συλλογές, αντικείμενα αμύθητης αξίας, κήπους όμοιους σε ομορφιά με εκείνους της Βαβυλώνας, ένα οίκημα μοναδικής αρχιτεκτονικής και τελικά να βιώσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που όμως θα μπορέσεις να την έχεις άπαξ, διότι υπάρχει ρητή εντολή: ο καθένας μπορεί να μπει στο παλάτι μόνο ΜΙΑ φορά.

Το παράδοξο είναι, ότι ο φύλακας που βρίσκεται στην είσοδο, σου λέει πως δεν πρόκειται να πληρώσεις ούτε ευρώ μπαίνοντας, αλλά θα πληρώσεις μόλις βγεις, με βάση ένα κουτάλι. Σου δίνει, λοιπόν, το κουτάλι γεμάτο με ψιλή άμμο και σου λέει, ότι όσα γραμμάρια άμμο χάσεις, τόσα ευρώ θα πληρώσεις (σημειωτέον, η άμμος που χωράει στο κουτάλι είναι 100 γραμμάρια). Οπότε κι εσύ εισέρχεσαι στο εκπάγλου καλλονής παλάτι και σ’ όλη τη διαδρομή σου, που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα, φροντίζεις με κάθε τρόπο να μη χάσεις ούτε γραμμάριο από την άμμο. Όταν τελικά βγαίνεις, ο φύλακας μετράει το κουτάλι και σου λέει, ότι θα πληρώσεις μόλις ένα ευρώ, διότι χύθηκε μόνο ένα γραμμάριο άμμου. Έτσι, η μοναδική σου επίσκεψη στο ανυπέρβλητης αισθητικής παλάτι, σου βγήκε σχεδόν τζάμπα.

Χαρούμενος επιστρέφεις στο σπίτι σου και όταν οι φίλοι σου σε ρωτάνε με δέος, θαυμασμό και περιέργεια να τους περιγράψεις το παλάτι και τα όσα είδες εκεί …σκέφτεσαι συνοφρυωμένος, ότι δεν έχεις να τους πεις τίποτα απολύτως. Και ξέρεις γιατί; Γιατί η μοναδική σου έννοια κατά τη διάρκεια της περιήγησης ήταν να μη χάσεις την άμμο και ακολούθως να μην πληρώσεις στην έξοδο.

Υ. Γ. Ξύπνα, κύριος! Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αλλά το κόστος του να μάθεις να ζεις τη μία και μοναδική ζωή που έχεις, να ανακαλύψεις και να απολαύσεις την κάθε γωνιά, την κάθε διαδρομή, το κάθε συναίσθημα, αξίζει το κόπο…

 

Most Popular

To Top