Επικαιρότητα

Στους δρόμους οι Καταλανοί (pics & video)

barcelonaΠερίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Βαρκελώνης πλημύρισαν την πόλη, ζητώντας ανεξαρτησία

Περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο Καταλανοί πλημύρισαν την Πέμπτη (11/9) τους δρόμους της Βαρκελώνης, διαδηλώνοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση του δήμου της πόλης, ο κόσμος έφτασε το 1,8 εκατομμύρια πολίτες που, φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια, κρατώντας σημαίες με τα ίδια χρώματα και με κεντρικό σύνθημα «έφτασε η ώρα» δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης της επιθυμίας τους.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν το γράμμα «V» στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, για να συμβολίσουν τις λέξεις «ψηφίζω» και «νίκη», αλλά και να πιέσουν την κυβέρνησης της Μαδρίτης να προχωρήσει στο δημοψήφισμα.

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενη το Σύνταγμα, κατά βάθος όμως σκεφτόμενη ότι η Καταλονία είναι η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας που τροφοδοτεί τις πιο φτωχές, όπως για παράδειγμα την Ανδαλουσία.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της εθνικής γιορτής των Καταλανών, «Ντιάντα» που φέτος συνέπεσε με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Αρτούρ Μας έστειλε το μήνυμα ότι «η Μαδρίτη δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της» και τόνισε ότι… «αν ένα έθνος όπως η Σκοτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;».

Σύμφωνα με τον Μας, η ισπανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να επικαλείται το Σύνταγμα απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα που θέτει η Καταλονία και το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα είναι απαραίτητο ώστε να διευκρινιστεί εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν και την πλειοψηφία.

Most Popular

To Top