Ημίθεος

Οι Oπαδοί του Ηρακλή στα Kάγκελα ή Πίσω από Αυτά;

iraklis_kosmosΦαντάσου να βρίσκεσαι εν ώρα εργασίας στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού και ξαφνικά ένας αστυνομικός, άλλοτε με στολή, άλλοτε με πολιτικά να μπαίνει στο χώρο και να σου ζητάει να τον ακολουθήσεις στο τμήμα. Χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους παραβατικότητα από μέρους σου, κάτι τέλος πάντων  που να δικαιολογεί αυτόν τον υπέρμετρο «ενθουσιασμό» από τα όργανα της τάξης.

ΠΗΓΗ : Vice.com

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο οδηγούνται, τις τελευταίες εβδομάδες, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης οπαδοί του Ηρακλή. Μέλη ή μη της Αυτόνομης Θύρας 10, του πιο ισχυρού και πολιτικοποιημένου συνδέσμου της δημοφιλούς ομάδας της Θεσσαλονίκης καθημερινά περνάνε το κατώφλι της ασφάλειας «για μια φιλική κουβέντα» -φτάνοντας μέχρι στιγμής τους 12.

«Την προηγούμενη Κυριακή σε ένα πογκρόμ της αστυνομίας σα να χε προηγηθεί ειδεχθής ανθρωποκτονία, μαζεύουν έξω από τα σπίτια τους διάφορους οπαδούς του Ηρακλή, διαπομπεύοντάς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο -καταλαβαίνετε πως θα εκλάβει η κοινωνία, ο γείτονας, ο συνάδελφος το να έρχονται να σε παίρνουν από το σπίτι ή την δουλειά σου άρον άρον, δε μπορεί να φανταστεί ότι η κατηγορία εναντίον σου μπορεί να είναι ότι πριν από δύο μήνες άναψες έναν πυρσό στο γήπεδο. Έτσι χωρίς να τους εξηγούν τα δικαιώματά τους και υπό καθεστώς τρομοκρατίας οδηγούνται στο τμήμα αθλητικής βίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να δώσουν τι; Ουσιαστικά απολογίες επί προανακρίσεων για πράξεις όχι απλώς εκτός αυτοφώρου αλλά που φέρονται να έχουν προηγηθεί πριν από έναν, δύο και πέντε μήνες», μου λέει ο Χάρης Λαδής, συνήγορος υπεράσπισης κάποιων εκ των οπαδών.

Σύμφωνα με τον Λαδή πρόκειται για την απόλυτη στοχοποίηση των οπαδών του Ηρακλή που σε αντίθεση με τους οπαδούς άλλων μεγάλων ομάδων, δεν έχουν διστάσει να σταθούν απέναντι σε διοικήσεις, πολιτευτές και αστυνομία με ξεκάθαρη πολιτική θέση.

«Εχουν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες οπαδών, αφενός οι οπαδοί του Ηρακλή και αφετέρου των υπόλοιπων  ομάδων. Τι είναι αυτό που διακρίνει τις δύο κατηγορίες; Σε μεγάλο βαθμό και χωρίς να θέλω να γενικεύσω, αλλά μιλώντας για τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι οπαδοί έχουν αποκτήσει έναν ρόλο υποστήριξης των σχεδίων και της εκάστοτε διοίκησης, δεχόμενοι και οι ίδιοι οφέλη και ανταλλάγματα από την πλευρά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σχέση αλληλοϋποστήριξης που φτάνει βέβαια και σε ακραία επίπεδα όταν έχουμε πραγματικά βαριά παραβατικότητα από αυτούς τους οπαδούς και βλέπουμε τις διοικήσεις των ομάδων να στέκονται στο πλάι τους. Μιλώντας όμως για τους οπαδούς του Ηρακλή, έχουμε μία περίπτωση ανθρώπων, φίλων του ποδοσφαίρου, την Αυτόνομη Θύρα 10 όπου στέκεται κριτικά απέναντι σε ότι βλάπτει το συμφέρον της ομάδας τους. Και πέρα από αυτό έχουν αποφασίσει να έχουν μια ηχηρή παρουσία με πολιτικό στίγμα μέσα από τις διάφορες κινήσεις και ανακοινώσεις τους οι οποίες δεν είναι ευχάριστες σε όλους αυτούς που αναφέρουν στα κείμενά τους, στους επιχειρηματίες, στην αστυνομία».

Ο Χάρης Λαδής δεν προχωράει σε υποθέσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την αυθαίρετη αυτή διαδικασία. Ομως, φαίνεται πως οι οπαδοί έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αλλωστε, η κατάσταση που βιώνουν δεν είναι πρωτοφανής.

Ο Αχιλλέας είναι μέλος της Αυτόνομης Θύρας 10 και μου λέει: «Οι διώξεις κατά των οπαδών του Ηρακλη δεν ξεκίνησαν απο την ίδρυση της ΑΘ10. Ηταν  φαινόμενο λίγο πολύ γνωστό στην ‘’οικογένεια του Ηρακλή’’ πολύ νωρίτερα μιας και οι ‘’αλήτες – οπαδοί’’ έρχονται εδώ και αρκετά χρόνια (απο τα 80’s / 90’s) αντιμέτωποι με διοικήσεις που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ομάδα για άλλους σκοπούς. Αυτο που αλλάζει με την ίδρυση της ΑΘ10 είναι τα αντανακλαστικά των συνδεσμιτών απέναντι στις διώξεις. Αλληλεγγύη με φυσική παρουσία στα δικαστήρια, αλλά και οικονομική βοήθεια σε κάθε συν-οπαδό μας. Οπως καταλαβαίνεις, με τέτοια στάση απέναντι στο αθλητικό κατεστημένο. ο πόλεμος στην ΑΘ10 ήταν απλά θέμα ημερών/μηνών απο την ίδρυση του συνδέσμου”.  Οσο για τα πρόσφατα γεγονότα με τις προσαγωγές; «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεν βρήκαν έναν πιτσιρικά που έψαχναν στο σπίτι του και πήγαν να τον ‘’συλάβουν’’ στο ΙΕΚ το οποίο σπουδάζει».

Οι οπαδοί της Αυτόνομης Θύρας 10 μιλούν ευθέως για στοχοποίηση η οποία σύμφωνα με τον Αχιλλέα, γίνεται για δύο λόγους. «Πρώτον γιατί δεν ήμασταν και ούτε θα γίνουμε ποτέ ιδιωτικός στρατός κανενός που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τους οπαδούς για δικό του όφελος. Δεύτερον, είχε ανοίξει τον Νοέμβριο μια ιστορία με τα οικόπεδα του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή, τις εγκαταστάσεις στη Μίκρα και τις εγκαταστάσεις στην Αγίου Δημητρίου, τα οποία ήθελαν να τα συμπεριλάβουν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούμε πως ενδεχομένως να περνάμε στην δεύτερη φάση αυτού του σχεδίου κι επειδή σίγουρα ένα τέτοιο σχέδιο θα συναντήσει αντιδράσεις, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ή ενδεχομένως να φορτώσουν  κατηγορίες στα μέλη του συνδέσμου μας που είχαν αντιταχθεί από τότε σε αυτά τα σχέδια».

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή στάθηκαν αρκετές φορές απέναντι σε προέδρους, όταν χρειάστηκε, απέναντι σε συμφέροντα, πολιτευτές, δημάρχους και πολιτικούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν παρέμβαση με συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ. Η ανακοίνωσή τους κατέληγε: «Η ακίνητη περιουσία του ΗΡΑΚΛΗ ανήκει σε εμάς, στις γενιές που έφυγαν και σε αυτές που θα έρθουν. Δεν θα το δείτε ποτέ να μπαίνει στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε θα δείτε ποτέ η Μίκρα να γίνεται χώρος αποθήκευσης εμπορευμάτων και οι χορτατζήδες εμπορικό κέντρο».

Most Popular

To Top