Βόλει

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Ήδη από την εποχή που μεσουρανούσε σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, το βόλεϊ του Ηρακλή έδινε έμφαση στα τμήματα υποδομής τροφοδοτώντας με αθλητές όχι μόνο την ανδρική του ομάδα, αλλά και τους υπόλοιπους συλλόγους του πρωταθλήματος.

Οι νέες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το τμήμα βόλεϊ των κυανόλευκων, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη την παραγωγή νέων ταλέντων, με τον Ηρακλή να πρωταγωνιστεί σταθερά στις νεαρές ηλικίες.

Η «ΜτΚ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του κυανόλευκου ΤΑΑ Μάκη Καλαϊτζίδη, τον υπεύθυνο των ακαδημιών Θανάση Δράμπα και την προπονήτρια των κοριτσιών και αρχηγό της γυναικείας ομάδας Νατάσα Καλαϊτζίδου, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά που γίνεται στο σύλλογο.

Μάκης Καλαϊτζίδης (πρόεδρος ΤΑΑ Ηρακλής): «Από το 2012, όταν κάποιοι πήδηξαν σαν ποντίκια από το καράβι, βγήκαμε μπροστά μια παρέα φίλων και βάλαμε στόχο κάποια στιγμή η ομάδα να επανέλθει εκεί που ήταν και της αξίζει. Τότε το μόνο περιουσιακό μας στοιχείο ήταν τέσσερις έφηβοι παίκτες. Έληγε η μεταγραφική περίοδος στην Α2 και μέσα σε τέσσερις μέρες φτιάξαμε ομάδα που βγήκε τέταρτη. Την επόμενη χρονιά σχεδιάσαμε μια ομάδα με στόχο να ανεβεί και είχαμε 26 στα 26. Την πρώτη χρονιά στην Α1 αναγκαστικά είχαμε ως στόχο να σωθούμε, τη δεύτερη να μπούμε στα πλέι οφ και πέρσι να βγούμε στην Ευρώπη, ενώ παίξαμε και έναν τελικό κυπέλλου στη Ρόδο. Κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη λίγο ψηλότερα. Η ομάδα πλησιάζει εκεί που πρέπει κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομική εξυγίανση. Πήραμε πάνω μας τα χρέη του παρελθόντος, περίπου 620.000 ευρώ προς πρώην αθλητές.

Γίνεται μια υπερπροσπάθεια με τη βοήθεια των φιλάθλων. Ο Ηρακλής είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα, που έχει βολεϊκό κόσμο, αν και είναι ταλαιπωρημένος λόγω και του ποδοσφαίρου. Κρατήσαμε κάποια παιδιά από πέρσι, προσθέσαμε κάποιους που μπορούν να μας ανεβάσουν επίπεδο, με στόχο να κρατήσουμε τα κεκτημένα και αν μας βοηθήσει η κλήρωση, να ξαναπαίξουμε τελικό κυπέλλου και γιατί όχι, να τον κερδίσουμε.

Είμαστε η μοναδική ομάδα που κάνει ανάπτυξη. Το εφηβικό πήρε πέρσι το πανελλήνιο. Είναι μια φουρνιά παιδιών, που για δύο πόντους έχασε πρόπερσι το πανελλήνιο παίδων. Πιστεύω ότι και φέτος δεν το χάνουμε. Έξι από τα παιδιά είναι στην ανδρική ομάδα. Τέσσερις από τους έξι είναι δικοί μας, ενώ τους αδελφούς Μούχλια τους πήραμε από την Ορεστιάδα. Είμαστε σε σωστό δρόμο.

Είναι δύσκολο να έρθουν ξανά στην Ελλάδα κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Χοφ, ο Μπολ, ο Στάνλεϊ, ο Κονσταντίνοφ, ο Τσέρνιτς. Πέρασαν από δω ιερά τέρατα του παγκόσμιου βόλεϊ. Εμείς προσπαθούμε μέσω των ακαδημιών να αναδείξουμε δικούς μας αθλητές. Θέλουμε κάποια στιγμή να έχουμε μία γηγενή, δική μας ομάδα, που δεν θα είναι απλά κομπάρσος. Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν με τη νοοτροπία του νικητή. Όταν μπαίνεις στο Κατσάνειο και βλέπεις αυτούς τους τίτλους, σε πιάνει δέος. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αντιπάλους. Ειδικά φέτος, στο πρωτάθλημα της ΕΠΕΣΘ, το θεωρώ ακατόρθωτο να χάσουμε έστω και ένα σετ. Είναι μια φουρνιά αθλητών, που τους έχουμε από μικρούς. Προσπαθούμε να διαμορφώνουμε χαρακτήρες. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν απλά εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, έχουν περάσει και στις πρώτες πέντε θέσεις. Εκτός από πολύ καλοί αθλητές, είναι και εξαιρετικοί μαθητές. Εγώ το έχω πει και στα αγόρια και στα κορίτσια: ‘Πρώτα είναι τα μαθήματά σας και η επαγγελματική σας αποκατάσταση και μετά το βόλεϊ’».

Θανάσης Δράμπας (υπεύθυνος ακαδημιών): «Το βόλεϊ αποτελεί το πιο ομαδικό άθλημα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού, για την κοινωνικοποίησή του, για να μάθει να συνεργάζεται, για να λειτουργεί σωστά το σώμα του. Αν δεν συνεργαστείς, δεν μπορείς να βγάλεις καμία ενέργεια. Είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του αθλήματος για έναν άνθρωπο παιδικής και προεφηβικής ηλικίας. Το όνομα του Ηρακλή είναι μεγάλο δέλεαρ. Μόνο που μπαίνεις σε αυτό το γήπεδο και βλέπεις όλα αυτά τα τρόπαια, καταλαβαίνεις τη βαρύτητα της φανέλας του Ηρακλή. Είναι το πιο ιστορικό σωματείο.

Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να γίνουν σωστοί αθλητές. Αν δεν επικεντρωθούμε σε αυτό, εμένα προσωπικά δεν μου λέει κάτι ένα παιδί να βαράει απλά μία μπάλα. Ειδικά ο Ηρακλής πρέπει να έχει σωστούς αθλητές, για να τους κάνει και σωστούς πρωταθλητές.

Ο Ηρακλής τα τελευταία 20 χρόνια πρωταγωνιστεί στις μικρές ηλικίες. Δεν είναι εύκολο να βάλεις έναν έφηβο στην ανδρική ομάδα και να πρωταγωνιστήσει. Το επίπεδο έχει ανεβεί ξανά. Αυτήν τη στιγμή έχουμε στην ανδρική ομάδα έξι παίκτες κάτω των 22 ετών, κάποιοι εκ των οποίων είναι 17-18, άρα οι βάσεις έχουν μπει ξανά».

Νατάσα Καλαϊτζίδου (προπονήτρια κοριτσιών και αρχηγός της γυναικείας ομάδας): «Είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο να δουλεύεις με παιδιά. Σε κοιτάνε στα μάτια, κάνουν ό,τι τους πεις, σε έχουν πρότυπο και έρχονται να σε δουν στους αγώνες δίνοντάς σου ένα επιπλέον κίνητρο. Τα μικρότερα παιδιά θέλουμε πρώτα να τα βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθούν και μετά να τους μάθουμε το άθλημα.

Δεν έχουμε ακαδημίες απλά για να τις έχουμε. Τα παιδιά κάνουν αθλητισμό, με σκοπό κάποια στιγμή να κάνουν πρωταθλητισμό. Έχουμε τμήματα που δείχνουν καλά στοιχεία για το μέλλον και εφόσον έχουμε ένα ανδρικό που πρωταγωνιστεί και ένα γυναικείο μέσα στους στόχους, πιστεύουμε ότι και αυτά τα παιδιά θα έχουν ανάλογη πορεία».

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Most Popular

To Top