Super League

Εισάγουν αλλαγή ποινής με έωλο νομικό τρικ, για να σώσουν τον Παναθηναϊκό

Το SDNA αποκαλύπτει ότι η αλλαγή ποινής υποβιβασμού έρχεται την Πέμπτη με νομικό τρικ που… σκαρφίστηκε η Λίγκα αλλά κινδυνεύει άμεσα με νέο αυτογκόλ και με κίνδυνο η απόφασή της να κηρυχθεί άκυρη!

Την προσεχή Πέμπτη και για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εντός του Δ.Σ. της Super League ώστε να ψηφιστεί η αλλαγή της ποινής του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν. Οι προηγούμενες δύο προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, αφού την πρώτη η πρόταση δεν ψηφίστηκε από τα ¾ των μελών, όπως απαιτείται, ενώ την δεύτερη προκλήθηκε τεχνητή έλλειψη απαρτίας καθώς αν γινόταν ψηφοφορία ο Παναθηναϊκός θα γνώριζε ξανά την ήττα.

Στην περίπτωση που και στο Δ.Σ. της προσεχούς Πέμπτης δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί ο αριθμός των ομάδων (απαιτούνται 12 αν είναι όλες παρούσες) που θα υπερψηφίσουν την αλλαγή της ποινής του υποβιβασμού, στην Super League έχουν σκαρφιστεί ένα άλλο τρικ:

Αν το θέμα δεν «περάσει» και πάλι από το Δ.Σ., θα συγκληθεί άμεσα η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού! Και στην Γενική Συνέλευση δεν απαιτούνται τα ¾ επί των παρόντων, αλλά απλή πλειοψηφία, δηλαδή το 50% + 1!

Άλλωστε, και στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης, όπως ανακοινώθηκε, αναφέρεται ως θέμα «η τροποποίηση της ποινής περί μη αδειοδότησης για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, επί τη βάσει των δεδομένων που αρμόζουν στις οικονομικές και λοιπές συνθήκες του ελληνικού ποδοσφαίρου και των μελών του συνεταιρισμού και να επαναξιολογηθούν συνολικά από τα μέλη τα οικονομικά και πειθαρχικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί».

Όμως υπάρχει και ένα δεύτερο εδάφιο στο εν λόγω θέμα που αναφέρει: «Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η σύγκληση Γ.Σ. με το ίδιο θέμα (σε ικανοποίηση των από 30/4/2018 εγγράφων αιτημάτων των ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ΛΑΜΙΑ, AEK, ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ και ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του καταστατικού».

Το νομικό αυτό τρικ, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε νέο αυτογκόλ από πλευράς λίγκας. Διότι μπορεί μια ομάδα που έχει έννομο συμφέρον (είτε από την Super League είτε από την Football League) να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης, με την αιτιολογία ότι ήταν θέμα του διοικητικού συμβουλίου και όχι της Γενικής Συνέλευσης όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία. Και ως εκ τούτου να κηρυχθεί άκυρη η απόφαση! Εξάλλου, ήδη υπάρχει σε πολλούς η άποψη ότι το εν λόγω θέμα αφορά το Δ.Σ. και όχι την Γ.Σ.

Το πιθανό αυτογκόλ συνίσταται στο ότι αν καταλήξει η ιστορία στα δικαστήρια, μετά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ (που θα έχει τον τελευταίο λόγο να εγκρίνει την αλλαγή της ποινής) δεν θα μπορεί να πάρει κάποια άλλη απόφαση παρά μόνο να ακολουθήσει υποχρεωτικά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ενώ αν η αλλαγή της ποινής περάσει –έστω και οριακά- από το Δ.Σ. της λίγκας και μετά από την Ε.Ε. της ΕΠΟ, οποιαδήποτε προσφυγή δεν θα έχει τύχη γιατί θα έχουν γίνει όλα νομότυπα. Μόνο ότι γίνεται καταχρηστικά θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, λόγω του timing, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι παράνομο.

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει την Πέμπτη να περάσει την αλλαγή της ποινής μέσω του Δ.Σ. της λίγκας, όπως προσπαθούσε μέχρι τώρα, έχει καλώς. Στην περίπτωση που περάσει η αλλαγή μέσω Γενικής Συνέλευσης, πιθανόν να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη με άγνωστα και άκρως επισφαλή αποτελέσματα για τους «πράσινους».

Most Popular

To Top